Ali je pri tistih, ki imajo Aspergerjev sindrom, pomembno, kakšno hrano jejo? Kako hrana vpliva na možgane in razvoj motenj avtističnega spektra oziroma simptome, ki jih povzročajo? Ali obstajajo določene snovi, ki lahko poslabšajo stanje, pa naj si gre za hrano, določena zdravila ali kaj drugega? Kaj so sploh motnje avtističnega spektra in kako se kažejo? Tisti, ki imajo otroka, pri katerem so zdravniki diagnosticirali takšne motnje, imajo gotovo nešteto vprašanj, med katerimi se morda pojavljajo tudi nekatera od zgoraj naštetih in na katera bomo skušali odgovoriti v članku. 

Hrana je pomembna za delovanje možganov 

Hrana pomembno vpliva na telo. Med drugim pa različne snovi, vitamini, minerali itd., ki jih najdemo v hrani, pomembno vplivajo tudi na delovanje možganov. Aspergerjev sindrom kot ena od motenj avtističnega spektra ima svoj vzrok v nepravilnem razvoju in s tem tudi nepravilnem delovanju možganov, sam vzrok – zakaj pride do nepravilnosti pri razvoju in delovanju možganov – pa zaenkrat še ni znan.  

Znanstveniki predvidevajo, da se vzrok za razvoj takšnih motenj skriva v kombinaciji različnih genetskih in okoljskih dejavnikov. Ker takšne motnje zaenkrat še niso ozdravljive, se zdravljenje koncentrira na različne načine za lajšanje simptomov, pri čemer pomembno vlogo igra tudi skrb za posameznikov zdrav življenjski slog z dovolj gibanja, primerno urejenim okoljem in prehrano. Pri tem pa ni pomembno le, da je prehrana zdrava, kot to določajo sodobne smernice o zdravi prehrani, ampak predvsem ustrezna za posameznika. 

Črevesne motnje lahko povzročijo dodatne težave 

Nepravilna prehrana lahko povzroči črevesne motnje prav pri vsakem človeku. Znano pa je, da se osebe, ki imajo Aspergerejev sindrom, na različne spremembe in neprijetnosti v svojem življenju lahko odzivajo zelo burno in čustveno, zato pomemben dejavnik v njihovem življenju predstavlja tudi ustrezna prehrana, ki jim ne povzroča prebavnih ali kakšnih drugih težav.  

Ker so takšne osebe lahko zelo občutljive, imajo pogosto tudi močno občutljivo črevesje, zato je to, kaj jedo, zelo pomembno za njihovo dobro počutje. Nekaterim takšnim osebam recimo ne ustreza prehrana s glutenom, drugi so občutljivi na laktozo, ki jim povzroča črevesne motnje, spet tretji pa na razne druge snovi, ki jih najdemo v hrani. V primeru, da se pri osebi, ki ima Aspergerjev sindrom, pojavljajo različne težave s prehrano in črevesne motnje, se splača zanje oblikovati individualno prilagojeno dieto, s katero se lahko takšne težave uspešno omili ali odpravi.