Lasje nam kar veliko pomenijo, saj v resnici precej pripomorejo k našemu izgledu pa tudi počutju. Ravno zato nam še zdaleč ni vseeno, kako rastejo, kako so videti, kako dolgi so ter podobno. Na rast las pa seveda lahko vplivajo številni dejavniki. Nekaterih se pravzaprav niti ne zavedamo prav dobro, vse dokler nas kdo ne spomni nanje.

Dokazano je na primer, da na rast las vpliva tudi dodajanje določenih vitaminov v prehrano pa tudi sprememba življenjskega sloga. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj naravnih načinov, s katerimi lahko na izjemno učinkovit način vplivate na spodbujanje rasti las.

Uživanje beljakovin

Vemo, da so naši lasje zgrajeni iz beljakovin. Pomanjkanje teh v našem telesu pa tako vpliva na izpadanje. Če vam lasje torej prekomerno izpadajo, je pomembno, da v prehrano vključite večjo količino beljakovin. S tem boste dobro vplivali na rast las, prav tako vam lasje ne bodo preveč izpadali.

Bogat vir beljakovin so na primer stročnice, semenke, oreščki, meso, mlečne beljakovine, beljakovinski napitki.

Vitamin B in C

Na rast las oziroma na njihovo pospeševanje v rasti vpliva vitamin B. Še zlasti vitamin B3 učinkovito pomaga pri pospeševanju prekrvavitve celotnega lasišča. Za rast las pa je zagotovo najbolj pomemben biotin, saj v veliki meri proizvaja keratin.

Za zdrave lase je nujno potreben tudi vitamin C. pomaga namreč pri proizvodnji kolagena. Ta pa je nujno potreben za zdrave ter sijoče lase. Deluje kot antioksidant in preprečuje, da bi vam lasje kar tako izpadali.

Železo

Izpadanje las prav tako učinkovito zmanjšuje železo. Minerali železa namreč pospešijo prekrvavitev samega lasišča, obenem pa predstavljajo tudi neke vrste goriva, ki poskrbi za rast las. Dobro je zato uživati živila, ki so bogat vir železa. To so na primer slive, marelice, špinača, blitva, rozine.

Pitje vode in zmanjšanje pitja alkohola

Ste vedeli, da približno ena četrtina las predstavlja prav voda? Ravno zato je še toliko pomembneje, da dnevno popijete vsaj od 4 do 8 kozarcev vode. Na takšen način si boste namreč zagotovili tudi primerno hidratacijo za lase in omogočili njihovo rast.

Po drugi strani pa pitje alkohola lahko precej upočasni rast las. Če zmanjšate tovrstno pitje, pripomorete torej k dobri rasti.

Ne nazadnje pa na produkcijo las precej vplivajo tudi hormoni. Njihova koncentracija v krvi z leti upada. Temu pa sledi tudi upočasnitev rasti las. V tem primeru so še toliko bolj priporočljivi naravni dodatki, ki omogočajo spodbujanje delovanja žlez pa tudi izločanje hormonov.