Zaradi velikega porasta števila spletnih strani in zaradi velike nakupovalne mrzlice preko spleta, ki je iz dneva v dan večja, moramo biti tudi nekako varni. To pomeni, da ne smemo zaupati vsaki spletni strani. Še manj pa, da zaupamo vsaki spletni strani svoje podatke ter morebitne bančne podatke. Kot nekakšno varnost na področju spletnih strani so tako imenovani varnostni SSL certifikati, ki so dandanes tisti, ki omogočajo varno nakupovanje oziroma vsaj neko mejo varnosti za obiskovalca. SSL certifikat je varnostni certifikat na spletu oziroma v angleški kratici pomeni Secure Sockets Layer. Gre za kriptografksi protokol, ki omogoča varno komunikacijo med strežnikom ter brskalnikom.

 

Varnostni SSL certifikat nujno potreben?

Se sprašujete ali je varnostni SSL certifikat nujno potreben? Ne. Obstaja še ogromno spletnih strani, ki nimajo varnostnega SSL certifikata, vendar kljub vsemu normalno delujejo. Kaj pa to pomeni v praksi? Da vse bolj izobraženi ljudje na tem področju tem spletnim stranem skorajda ne zaupajo več. Strežnik, kjer je nameščen SSL certifikat komunicira z brskalnikom in šifrira podatke, ki se prenašajo. Tako je tudi poskrbljeno za to, da so podatki med prenosom predvsem varni.

 

Varnostni SSL certifikat – zakaj namestiti?

Varnostni SSL certifikat je v današnjem času pametno namestiti. Najprej zaradi tega, ker gre za določeno merilo varnosti za občutljive podatke, ki se prenašajo med brskalnikom ter serverjem. Seveda je drugi razlog zagotovo ta, da ljudje veliko bolj zaupajo varnim stranem, kot pa tistim, ki nimajo naloženega varnostnega SSL certifikata. Hkrati pa je ta certifikat dobrodošel tudi pri spletnemu gigantu Google, ki poveča vidnost spletne strani, saj jo razume kot veljo bolj varno od ostalih.

 

Preden zahtevate varnostni SSL certifikat se o podrobnostih natančno posvetujte s strokovnjakom na tem področju. Ta vam bo razložil postopke in vaša spletna stran bo tako postala veliko bolj varna – tako v očeh svetovnega spleta, kot tudi v očeh obiskovalcev.