Kmetijska mehanizacija se je v družbi začela pojavljati z začetkom industrijske revolucije. Le-ta je odprla mnoge poti na vseh področjih industrije, med drugim tudi v kmetijstvu.

Včasih so ljudje vsa dela na kmetiji delali ročno. Predstavljajte si danes, da bi žito sekali in ločevali ročno – iz te moke ne bi bilo veliko kruha. Današnja kmetijska mehanizacija kljub temu, da v bistvu opravlja isto delo, kot so ga ljudje opravljali z rokami, le-tega izredno pohitri in izboljša.

Najnovejša kmetijska mehanizacija ima vgrajenih nešteto različnih sistemov. Najbolj omembe vreden sistem je prav gotovo sistem GPS. Ta nam omogoča veliko bolj varčno porabo goriva, semena, gnojila in še bi lahko našteval. Prav tako se dandanes v povezavi z GPS sistemi izdelujejo tudi samovozeči se traktorji, ki bodo delo opravljali namesto nas.

Prvi traktorji so se med ljudmi pojavili na koncu 19. stoletja. Poznate danes kakšno kmetijo, pri kateri nimajo vsaj enega traktorja? Jaz je ne in sem iz vasi. Že sama beseda traktor izvira iz latinskega izraza  trahere kar pomeni vleči. Prvi traktorji na trgu so delovali s parnim pogonom, takoj po izumu motorja z notranjim izgorevanjem pa so v traktorje začeli vgrajevati le-te.

Kmetijska mehanizacija ne glede na to s kakšnim pogonom jo upravljamo, nam precej olajša samo delo. Z nakupom kvalitetne mehanizacije boste lahko poželi več produktov, prihranili veliko časa in svoje poslovne aspekte kmetijstva povzpeli na višji nivo.

Ta mehanizacija je tudi v Sloveniji precej razvita. Obstaja kar nekaj podjetij, ki so svoje poslovanje namenili razvoju teh naprav. Med bolj znanimi pri nas je podjetje Gorenc, ki izdeluje različne naprave za kmetijstvo. Če vas le-te zanimajo, vam svetujem, da si ogledate njihovo spletno stran in njihovo ponudbo, ter jih kontaktirate.