Okna lahko zatemnimo na različne načine, a samo zavese pogosto za to niso dovolj, saj prepuščajo preveč svetlobe. Zavese so torej tiste, ki jih imamo na oknih predvsem za okras, za zatemnitev prostorov pa uporabljamo druge pripomočke. Med njimi so med najbolj priljubljenimi in najbolj praktičnimi rolete, ki jih zagotovo pozna prav vsak.

Na voljo so različni modeli rolet, med katerimi lahko izbirate. Preden se odločite za nakup je dobro o njih vedeti čim več. Kupite lahko namreč izdelke iz plastike ali drugih materialov, se odločite za notranje žaluzije ali pa za zunanje rolete, odločite pa se lahko tudi za nekatere druge možnosti. Poleg tega imate na izbiro tudi različne barve in modele, predvsem pa različne proizvajalce.

Glavna razlika pa je v tem, na kakšen način boste rolete vgradili. Ni vseeno namreč, ali jih boste kupili skupaj z okni ali pa jih nameravate namestiti na že obstoječa okna, na katerih do sedaj ni bilo rolet. Kadar so te dvignjene, so namreč skrite v škatli, ki jo je najbolje vgraditi nad okensko odprtino in nato prekriti s fasado, tako da ne kvari videza vaše hiše ali večstanovanjske stavbe. V primeru, da jih vgrajujete na že obstoječa okna, to ni možno narediti, kar pa ne pomeni, da se tudi takrat ne da najti estetske in očem prijetne rešitve za njihovo namestitev.

Kot pri vsaki drugi odločitvi, mora tudi takrat, ko izbirate rolete za vaš dom, kvaliteta prevladati pred ceno. To, da izberete kvalitetni izdelek, se vam bo obrestovalo kasneje, čez 10 ali celo 20 oziroma celo več let, ko bodo vaše rolete še vedno v uporabi in z njimi ne boste imeli nobenih težav. Nasprotno pa vam cenejši izdelek lahko povzroči veliko slabe volje, ko boste morali klicati mojstre oziroma kupovati nadomestne dele za popravilo.

Odločitev je seveda vaša, a rolete so zagotovo nekaj, kar se kupuje za daljše obdobje. Pred nakupom se zato pozanimajte o proizvajalcu in izkušnjah drugih strank z njim, poleg tega pa preverite tudi, če vam ponudnik, pri katerem jih boste kupili, nudi kakršno koli garancijo. Navsezadnje pa ne pozabite na to, da lahko tudi dober mojster naredi veliko za to, da bodo vaše rolete pravilno vgrajene in tako še dolgo služile svojemu namenu.