V zadnjem času se veliko govori o tako imenovanih varčnih hišah. Že ime nam pove, da je s takimi vrstami hiš možno privarčevati kar nekaj denarja. V današnjem prispevku vam bomo zato povedali, katere hiše lahko poimenujemo varčne hiše in kje vse vam pomagajo privarčevati.

Definicija varčnih hiš

Varčne hiše so tiste hiše, ki zadostijo kriterijem Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije.

Kaj omogoča izbira varčne hiše?

Z izbiro varčne hiše že v istem trenutku zelo pomembno vplivate na boljšo prihodnost. S tako gradnjo svojega doma namreč direktno zmanjšate emisije ogljikovega dioksida ter porabo fosilnih energetskih virov, kajti pri tem izkoriščate tudi alternativne vire energije. Pri tem mislimo na zrak ter sonce. Na tak način lahko v celoti uresničite svoje želje po obliki ter zunanjem videzu vašega doma. Varčne hiše namreč dopuščajo razgibano, nesimetrično arhitekturo z najrazličnejšimi prizidki ter razširitvami notranjih prostorov.

Toplotna izolativnost varčnih hiš

Visoka toplotna izolativnost v praksi pomeni nižje stroške ogrevanja ali hlajenja ter kakovostno zaščito. Pozimi pred mrazom, v poletnem času pa pred vročino. To omogoča prav posebna struktura materiala s tisoče majhnih zračnih por. Zrak je namreč najboljši toplotni izolator.

Pasivne hiše kot vrsta energijsko najbolj varčnih hiš

Pri nas v Sloveniji in tudi drugod po svetu je vse bolj priljubljena gradnja pasivnih hiš. Pasivne hiše se od drugih oziroma klasičnih hiš razlikujejo predvsem po tem, da so ekološke in varčne. Pomagajo nam varčevati oziroma porabiti le toliko energije, kolikor jo potrebujemo za kakovostno bivanje. Prihranek energije lahko dosegamo z različnimi tehnološkimi rešitvami. Med najbolj pomembnimi pa je vsekakor usmerjenost pasivne hiše proti soncu.

Osnovno načelo pasivne gradnje

Za konec prispevka v ospredje postavljamo še osnovno načelo pasivne gradnje. To je zmanjševanje toplotnih izgub. Osrednjo vlogo pri načrtovanju take gradnje vsekakor igra izolacija.