Klasične družine, ki doma dejansko pripravljajo obroke in se ob njih družijo, preživijo ob pripravi hrane kar nekaj časa. Da bi bil ta prijeten, si vsakdo želi kuhinjo, ki bi mu bila po meri. Takšno, ki bi upoštevala vse njegove specifične potrebe in se mu kar najbolj prilagajala. In da bi proizvajalci ponudili nekaj, kar bi jim zagotovilo prednost pred konkurenco, so vse pogostejši kuhinjski elementi, ki ponujajo več kot zgolj ohišje omarice in vratca.

Kakšni kuhinjski elementi so najbolj priljubljeni?

Precej smo se že navadili, da se klasični kuhinjski elementi z omaricami za posodo in jedilni servis zamenjujejo z globokimi predali. Ti so ponudili praktično prednost predvsem s tem, da nam ni več potrebno poklekniti ali počepniti, da dobimo stvari ven, še bolje pa je, da brez težav dosežemo tudi tiste, ki so povsem zadaj. Globokim predalnikom podobni kuhinjski elementi so izvlečne omarice, ki so običajno namenjene shranjevanju živil oziroma špecerije. V sodobnem času nas ima vse manj klet za ozimnico ali pravo shrambo, zato pridejo izvlečne omare s košaricami, kjer dosežemo tudi stvari povsem zadaj, resnično priročne.

Precej so se spremenile tudi kotne omare, kajti te pogosto vsebujejo vrtljiv element ali izvlečni element, da dosežemo vse do zadnjega kotička, marsikdo pa se preprosto odloči, da bo raje nekoliko prihranil in zadnji del takšne omarice enostavno zaprl.

Kaj pa je tisto, kjer se kuhinja prilagaja najbolj zahtevnim uporabnikom? No, težko bi rekli, da so zahtevni oziroma imajo kaprice – imajo realne potrebe. Predvsem so te povezane z njihovo telesno višino (ali izjemno visoki ali precej nizki ljudje), pogosto je potrebno upoštevati invalidnost (na primer invalidski voziček). Prav tako ni malo želja takšnih, da pomagajo pri urejenem videzu kuhinje. Če je mogoče čim več stvari umakniti s pulta in jih zapreti za vratca, ki so lahko tudi dvižna, je to gotovo dobro.

Sodobni trendi kuhinj

Ker so stanovanja vse bolj odprta in z vse manj pregradnimi stenami med sobami, temu sledi tudi pohištvo. Tako kot je lahko sredi prostora sedežna garnitura, je sedaj lahko tudi kuhinja. Zakaj ne – tudi kuhinjski elementi so lepi in nobene potrebe ni, da so vedno potisnjeni v kot oziroma ob steno. Kuhinja je lahko čudovita, če jo v celoti sestavlja »otok« – če se torej nahaja sredi prostora in pridejo kuhinjski elementi še bolj do izraza.