laboratorijske tehtniceKje drugje, če ne v laboratoriju, mor biti vse izmerjeno natančno na miligram? V kuhinji lahko še malo „pogoljufate“ laboratorijske tehtnice pa morajo delati – meriti kot švicarska ura.

Laboratorijske tehtnice je skladno z zakonom potrebno tudi umeriti in izvajati redne preglede na področju delovanja. To opravljajo prav za to pooblaščena podjetja, zato sami tega ne morete storiti. No, tudi lahko, ampak potem ne boste dobili uradnega in overjenega potrdila. Za to obstaja tudi posebej predpisan zakon (Zakon o meroslovju) in določen rok, ki velja od ene do druge obvezne meritve. Če vas bo presenetil obisk inšpektorja in meritve ne bodo ustrezno izvedene in overjene, vas lahko doleti huda kazen, zato vam svetujemo, da se držite zakona. Preventiva je vedno boljša kot kurativa!

Laboratorijske tehtnice se v grobem delijo na dve skupni: analitske in precizne, slednje se veliko uporabljajo v šolah in izobraževalnih ustanovah, tako da ni nujno, da so laboratorijske tehtnice namenjene samo profesionalni uporabi. Cenejše variante so čisto sprejemljive za poljudno uporabo, šole in domače preizkuse.

Analitske laboratorijske tehtnice so tiste, ki so „pravo“ orodje. Merilna celica je denimo odporna na spremembe temperatur in udarcev ter ima vgrajeno interno kalibracijo, če recimo pride so spremembe temperature. Mogoče so vam tej pojmi nejasni, vendar so za prave mojstre neprecenljivi. To so res že profesionalne tehtnice, ki se jih težko dobi v prosti prodaji in imajo tudi visoko ceno, nenazadnje so namenjene profesionalni uporabi v laboratorijih, kjer ni prostora za napake in odstopanja.

Laboratorijske tehtnice so že res da natančne in dovršene, a veliko je odvisno tudi od posameznega laboranta. Preciznost mora biti njegova vrlina, saj te lastnosti ne more nadomestiti še tako izpopolnjena laboratorijska tehtnica.

Kaj pa vi – ste že kdaj od blizu videli profesionalne in laboratorijske tehtnice, tehnološko čudo pravzaprav?