Namizni računalniki so namenjeni uporabi na enem mestu.

Mnogi imajo tehtne razloge za uporabo računalnika na enem mestu. Njihove aktivnosti uporabe sodobne tehnologije so iz različnih razlogov takše narave. Gre za razne aktivnosti tako profesionalne rabe, kot rabe v prostem času. Pri tem so primeri, ko gre za različno zahtevne uporabe. Zahtevna uporaba na splošno potrebuje večje zmogljivosti in temu primerno tehnično podporo. Kar pa ima predvsem pri prenosnih napravah omejitve. Z večanjem zahtev postopoma postanejo prenosniki praktično ne uporabni, saj ne morejo podpirati vseh danih zahtev uporabnika.

Poleg tega sama investicija omogoča, da se izbere boljšo tehnično podporo in zmogljivosti s tem, da se odrečemo mobilnosti oziroma možnosti poljubnega prenašanja naprave. Ker to ni potrebno, se tej lastnosti zlahka odrečemo, ter posledično dobimo bolj zmogljivo napravo. Ki nam, kot rečeno, ustreza našim zahtevam. Stacionarna naprava je tudi koristna za vse, ki imajo v okolju profesionalne ali v okolju domače, hobi ali druge uporabe, ustvarjene najboljše pogoje za delo na točno določenem mestu. To velikokrat pomeni, da se na tem določenem mestu nahajajo tudi druge potrebščine za dobro in kakovostno uporabo. S tem je mogoče še izboljšati svojo profesionalno ali prostočasno dejavnost. Izbira je danes prav zaradi različnih zahtev zelo obsežna.

Tovrstni računalniki omogočajo podpiranje zelo različnih aktivnosti. kdor se z določeno aktivnostjo ukvarja več časa bo znal dobro izbrati samostojno, drugim pa bo koristila pomoč strokovnjakov. Predvsem pri profesionalni uporabi ali zahtevnejši hobi uporabi je potrebno veliko pozornosti posvetiti tako aktualni podpori aktivnosti, kot tudi aktivnosti v prihodnosti. Načeloma je najpomembnejša aktualna aktivnost. Z ustrezno podporo jo bomo lahko opravljali. V primeru napačne izbire pa smo enostavno vrgli denar skozi okno, zato pomoč strokovnjaka koristi. Kdor ima namen časovno daljše uporabe mora razmisliti tudi o prihodnosti. Njegova aktivnosti se bo v prihodnosti lahko spremenila. O verjetnosti najbolj zgovorno govori preteklost. Zato mora temu primerno razmišljat o ustreznosti podpore v prihodnosti.

V sodobnem času so namizni računalniki domena predvsem bolj zahtevnih uporabnikov.