Kajenje je odvisnost, s katero se soočajo milijoni ljudje po vsem svetu. Sprva se prične kot nedolžna razvada, ki pa hitro preide v odvisnost, katere se težko znebimo. Posledice kajenja so lahko katastrofalne, saj nikotin uničuje človeško telo ter povzroča rakavo obolenje. Ne glede na vsa opozorila, pa je kajenje odvisnost, ki se je ni lahko znebiti. Odvajanje od kajenja je postopek, ki je marsikatere osebe ne morejo izpeljati do konca. Seveda se je potrebno celotne zadeve lotiti pravilno ter kar se da odločno. S trdno voljo ter doslednostjo so rezultati lahko skozi čas povsem dosegljivi.

Odvajanje od kajenja rešuje življenje

Cigareti spadajo med substance, ki zasvojijo. Kljub vsemu, po podatkih svetovnih statistik, tobačna industrija ubije kar šest milijonov ljudi na leto. Za odvajanje od kajenja žal, tako kot za druge droge, ne obstajajo zdravila oziroma kakšna čudežna tabletka, ki bi pozdravila zasvojenost. Tako kot za vse vrste drog, je tudi tukaj potreben postopek in vztrajnost. Na koncu se seveda vse poplača – z zdravju in nenazadnje življenju.

 

Odvajanje od kajenja v šestih korakih

Pri celotnemu procesu se morate kar se da zamotiti z ostalimi dejanji, s katerimi ne boste mislili na kajenje. Predstavljamo vam šest korakov oziroma nasvetov, kako se boste še lažje odvadili kajenja. Prva stvar, na katero pomislijo odvisniki od kajenja je ta, da pogrešajo občutek cigareta v ustih. Žvečite mentolne žvečilke, ki odvrnejo misli od želje po cigaretu. Pomembno je, da pijete dovolj vode, saj boste tako s telesa odplaknili škodljive snovi. V času odvajanja (lahko tudi kasneje) žvečite žvečilne gumije. Tako se boste zamotili in ne boste mislili na kajenje.

 

Med procesom odvajanja od kajenja uživajte rdeče ali črno grozdje. Tako boste z antioksidanti olajšali abstinenčno krizo. Beležite svoj napredek in uporabljajte koledar. Marsikatera oseba potrebuje motivacijo v obliko koledarja, kjer spremlja svoj napredek in čas brez cigarete. Na koncu pa je zagotovo najboljši nasvet ta, da se pričnete ukvarjati s športom, saj boste tako telo spravili v dobro kondicijo in naredili nekaj zase. Ne pozabite se imeti radi. Kajenje zagotovo ne vodi v zdravo življenje, zato se prepričajte in s trdno voljo dosežite cilj – dan brez cigarete.