Poceni avtodeli so ekonomija obsega.

Ekonomija obsega v primeru poceni avtodeli pomeni, izkoriščena ugodnost velikih proizvodnih kapacitet. Poceni avtodeli so v izdelavo zaupani različnim izdelovalcem, naročniki pa od njih zahtevajo točno določene lastnosti. Ekonomija obsega vsem, katerim so poceni avtodeli zaupani v izdelavo, nalaga dober razmislek kako izvesti proizvodnjo. Poceni avtodeli so lahko narejeni na praktično isti osnovi, isti proizvodnji liniji, z dražjimi deli imajo lahko veliko skupnega. Proizvajalec, ki želi, da so poceni avtodeli izdelani po zahtevah naročnika, si seveda ne more privoščiti posebnih, predvsem pa dodatnih in neželenih proizvodnih stroškov.

Zato so poceni avtodeli v mnogih, predvsem proizvodnih lastnostih združeni z drugimi deli, ker je edino tak način sprejemljiv. V primeru, da je garancija izdelka lastnost, ki jo ima poceni avto del, pomeni, da ga proizvajalec proizvaja garancijskih zahtevam primerno. Mnogi proizvajalci bodo na vgrajene poceni avtodele, vgrajene na pooblaščenem servisu dali ustrezno garancijo. S tem zagotavljajo ustrezno kvaliteto in dobre izkušnje kupca. Poceni avto deli so izkušnja mnogih, posebno blagovno znamko poceni avto delov so uvedli že mnogi proizvajalci. Zavedajo se, da imajo lastniki vozil različne zahteve, predvsem pa se slednje lahko spreminjajo v dobi lastništva vozila. Ko je avto nov, je upravičenost po originalnih rezervnih delih cenovno upravičena.

Star avto višjo investicijo težje upraviči, za kupca in proizvajalca pa je občutek odličen, če cenejše avto dele lahko kupi pri pooblaščenem trgovcu. Lastniku ob ugodni ceni veliko pomeni zaupanje v blagovno znamko, s tem bo tudi njegovo zadovoljstvo v prihodnosti odlično. Avto določene blagovne znamke bo dobro vzdrževan, kar se bo najverjetneje, ob koncu lastništva izkazalo kot ponovno zaupanje v znamko z nakupom novega ali rabljenega avtomobila iste blagovne znamke. Proizvajalec s tem, ko se kupec odloča za poceni avto dele njegove blagovne znamke, veliko pridobi z nakupom. Omogoča mu obstoj, razvoj in napredek. Poceni avtodeli v proizvodnji namreč omogočajo cenovno ugodnejšo izdelavo velikokrat tako originalnih kot poceni avto delov. Proizvajalec pa ima tudi večje možnosti za izkušnje, saj se te, z večanjem proizvodnih serij bogatijo. Z večjimi izkušnjami je upravičenost v kakovost in dobre lastnosti večja in boljša.

Poceni avtodeli so dobra odločitev za tistega, ki vzdržuje, izdeluje in prodaja.