prenosni računalnikiŽe samo ime prenosniki nam pove, da gre za prenosljiv osebni računalnik, ki za svoje delovanje ne potrebuje napajanja z električno energijo iz omrežja ampak deluje samostojno in neodvisno. To pomeni, da računalnik ni omejen na električno vtičnico in kabel, ampak ga lahko uporabljate kjerkoli.

Prenosnik je odgovor na potrebo po prenosljivosti računalnika, ki bi imel isto kapaciteto in zmogljivost kot klasični računalnik. V prenosniku so združene vse lastnosti in zmogljivosti klasičnega računalnika. Že na prvi pogled vam je jasno, da gre pri prenosniku za računalnik, saj je ohranil tipkovnico in monitor, česar ne vidite pa je ohišje, ki je skrito pod prej omenjenima elementoma.

Osebni računalnik in prenosni računalnik se tako že na prvi pogled bistveno razlikujeta. Kot pa je učil že Mali Princ, je bistvo očem skrito. To bistvo je pri prenosnem računalniku v njegovi bateriji. Le-ta prenosniku omogoča, da deluje, tudi če ni priklopljen na energijo iz električnega omrežja. Ta baterija se s časoma seveda sprazni, saj ne more neprestano delovati za vedno. Ko se izprazni, se jo enostavno priklopi na električno omrežje, kjer se ponovno napolni. S časoma se baterija rabi in zdrži vedno manj časa, je pa njena zmogljivost odvisna od potratnosti komponent računalnika in njegove uporabe.

Pri nakupu in izbiri računalnika so prednosti prenosnega računalnika predvsem v njegovi prenosljivosti in zato lokacijsko neomejeni uporabnosti. Vendar pa imajo prenosniki tudi minuse. Ker mora biti prenosni računalnik majhen in lahek, da omogoča nemoteno prenosljivost, je posledično manj zmogljiv. Poleg tega pa je še veliko bolj izpostavljen negativnim vplivom okolja, zato pogosteje pride do poškodb, s tem pa se skrajša njegova življenjska doba.

Pri nakupu prenosnika je tudi izredno pomembno kje ga nameravate uporabljati. S tem kje, mislimo predvsem na dostop do električnega omrežja. Če bo le-ta stalno na voljo potem ni omejitev. Če pa mislite prenosnik uporabljati na oddaljenih, ruralnih območjih, kjer je dostop do napajanja z električno energijo omejen, potem se osredotočite predvsem na zmogljivost baterije in rajši reskirajte nekaj komponent, ki jih v resnici sploh ne potrebujete tako zelo nujno.

Kot že omenjeno je racionalna poraba omejene zaloge energije in njeno varčevanje odvisno predvsem od uporabnika in strojne opreme prenosnega računalnika. Sama avtonomnost in neomejenost uporabe prenosnika je odvisna predvsem od zmogljivosti baterije, sploh, če ostane uporabnik enak in je že racionaliziral svojo uporabo, potratnost le-te pa od strojne opreme, ki je vgrajena v prenosnik. Kaj pa sploh je strojna oprema? Dve najpomembnejši komponenti strojne opreme sta grafična kartica in procesor. Če izberemo varčni procesor se je potrebno zavedati, da le-ta ni pretirano zmogljiv, kar pomeni, da odpadejo ogledi filmov z visoko ločljivostjo.

Prenosnik je prenosljiv, zato je potrebno pri nakupu upoštevati dejstvo, koliko se ga bo dejansko prenašalo. Razlika med 13 in 17 palčnim monitorjem je ogromna, če kupujete prvič, bi bilo smiselno, da si računalnik izposodite in se za velikost odločite na podlagi izkušenj. Če boste računalnik uporabljali predvsem v pisarni ali doma, bo verjetno boljša izbira večji zaslon, če pa ga boste prenašali s sabo vsak dan, pa je vsekakor boljša izbira manjši, saj je bolj praktičen, lažje se ga pospravi in manj je težak. Morda se to ne sliši kot problem, vendar verjamite, da se vsak gram pozna, če nekaj prenašate s sabo dan za dnem.

Zdaj pa k lastnostim, ki so zelo pomembne, vendar v celoti odvisne od naših potreb. Govorimo o grafični kartici, blagovni znamki (da, tudi ta je pomembna), disku, pomnilniku itd. Za največjo težavo se ponavadi izkaže pomnilnik. Ponavadi je za normalnega uporabnika prenosnika, zlata sredina prava izbira. Predvsem zato, ker menjava ali dopolnitev nista velik strošek. Res pa je, da tudi večji pomnilnik ne predstavlja bistveno višjega končnega zneska računalnika, porabi pa več energije. Podobno je pri diskih, spet gre za potrato energije, ampak je sposobnost tiska izjemnega pomena za hitrost zagona programov in operacijskega sistema. Nekaterim je to daleč najpomembnejše, zato se odločijo kar za zunanji disk. Pa smo že pri grafični kartici, ki je pogosto kamen spotike. Ta je najpomembnejša za tiste, ki uporabljajo svoje računalnike za igranje iger in igric. Za vse ostale bo finančno boljša izbira manj zmogljiva grafična kartica. Za konec naj izpostavimo še zunanji izgled in znamko. Te dve lastnosti nekaterim ne povedo absolutno nič in se na njiju ne ozirajo, spet drugim sta najpomembnejši lastnosti od vseh oz. sploh edini pomembni.

Najbolj racionalna ponudba in najboljše razmerje med ceno in garancijo so prenosniki iz programa Renew ali Refurbish. To so prenosniki, ki so novi, vendar niso bili prodani v trgovini. Te ne rabljeni prenosniki, so zapakirani v novo embalažo in se razvrstijo na police distributerje Renew/Refurbish prenosnikov. To je ena skupina Renew/Refurbish prenosnikov, druga skupina pa so računalniki, ki so bili uporabljeni kot poskusni model v trgovinah ali pa tisti prenosniki, ki jih trgovci niso uspeli prodati. Te prenosnike se pošlje k proizvajalcu, ki jih temeljito stestira in je na podlagi dobljenih rezultatov obnovljen in po potrebi popravljen, zamenjajo jim tudi ne popolne komponente. Tak prenosnik mora na koncu dosegati popolnoma enake rezultate kot novi prenosniki, saj zanj jamčijo tudi s popolnoma enako garancijo.