Zagotovo ste že slišali, da je vitamin B pametno jemati, a morda ne veste točno, zakaj oziroma kakšni so njegovi učinki na naše telo. Preden se odločite za jemanje določenega prehranskega dodatka, se je gotovo pametno o njem čim bolje poučiti oziroma ugotoviti, kakšni so sploh njegovi učinki. Prav tako pa je dobro vedeti, ali ima vaše telo določene snovi dovolj, saj jo lahko dobi iz prehrane, ali pa morda temu ni tako in bi bilo pametno začeti jemati prehranski dodatek.

Proti utrujenosti in izčrpanosti

Vitamin B je nadvse pomemben za telo, predvsem pa lahko pomaga proti njegovi utrujenosti in izčrpanosti, saj ima veliko vlogo pri delovanju živčnega sistema. Če se počutite zelo utrujene, ste pogosto pod stresom ali izpostavljeni velikim fizičnim in psihičnim obremenitvam, potem ga vaše telo potrebuje zelo veliko. Pomanjkanje se lahko kaže kot upad energije, nenehna utrujenost ali celo izčrpanost.

Za boljše delovanje miselnih funkcij

Hkrati pa je zelo pomemben tudi za delovanje različnih miselnih oziroma kognitivnih funkcij. Če se težko zberete, imate težave s spominom ali koncentracijo ali imate občutek, da težje razmišljate, kot nekoč, potem vaše miselne funkcije ne delujejo tako dobro, kot bi morale, kar lahko vodi v težje opravljanje dela v službi in različne druge težave.

V kateri hrani najdemo vitamin B?

Najdemo ga predvsem v:

  • mesu,
  • nekaterih vrstah rib, kot so losos, tuna, postrv itd.
  • jajcih,
  • siru.

Če imate teh živil dovolj na svojem jedilniku oziroma jih zelo pogosto uživate, potem skorajda ni nevarnosti, da bi vam ga v telesu primanjkovalo, saj ga dnevno potrebno količino najverjetneje v telo vnesete s pomočjo prehrane. Razlog utrujenosti, izčrpanosti ali drugih težav, s katerimi se soočate, se tako najverjetneje skriva drugje – morda v pomanjkanju železa, premalo spanca ali drugih vzrokih, ki jih lahko odkrije zdravnik.

Če pa zgoraj naštetih živil skorajda ne uživate ali se jih na svojem jedilniku sploh izogibate, saj se prehranjujete vegetarijansko ali vegansko, pa je priporočljivo razmisliti o jemanju ustreznega prehranskega dodatka, ki bo poskrbel za to, da bo imelo vaše telo na razpolago prav vse snovi, ki jih potrebuje za normalno funkcioniranje.