Ašvaganda, kraljica superhrane in ajurvede

Ašvaganda je najbolj pogosto opisana kot kraljica ajurvede, saj se v tej tradicionalni indijski metodi zdravljenja uporablja že več tisoč let. S pojavom superhrane smo jo spoznali tudi pri nas in zelo hitro je postala priljubljena, saj zdravi mnogo simptomov in ima številne pozitivne učinke na naše počutje.

Ašvaganda raste v Indiji in Severni Ameriki, prah, ki ga uživamo, pa niso nič drugega kot zmlete korenine.  Njena glavna lastnost je ta, da v organizmu vzpostavlja ravnovesje, zato je njena uporaba skoraj vsestranska:  pri nas jo nutricionisti najbolj pogosto priporočajo za uravnavanje hormonov, pozitivno pa tudi vpliva na povečanje libida, saj deluje kot afrodiziak. Ta čudežna koreninica se priporoča zlasti ženskam, ki ne morejo zanositi, saj ašvaganda krepi razvoj reproduktivnih organov.

Če si želite mirnega in regenerativnega spanca, si pred spanjem zmešajte čajno žličko ašvagande v sok, smuti ali čaj in spanec bo veliko bolj miren. Če jo boste uživali čez dan, bo krepila vašo vitalnost in vam pomagala, da se boste lažje spopadali s stresom in stresnimi situacijami. Prav zaradi tega bi jo morali uživati vsi študentje med izpitnimi obdobji, preobremenjene mamice in zagrizeni deloholiki. Učinki bodo vidn že zelo kmalu!

Renome ašvagande se povečuje tudi pri »klasičnih« metodah zdravljenja, saj ji čedalje več pozornosti namenjajo tudi strogi znanstveniki in rezultati so presenetljivi; med drugim naj bi tudi uspešno zavirala razvoj rakastih celic, pomagala bolnikom s Parkinsovo boleznijo ter krepila spomin starostnikov. Lahko bi rekli, da žlička ašvagande na dan, odžene zdravnika stran!

A v vsakem hecu je tudi nekaj resnice: priporočena dnevna količina ašvagande je 3 g, kar ustreza meri čajne žličke. Te količine ni priporočljivo preseči in verjemite, da to ne bo tako težko, saj ni ravno zelo okusna za uživanje, vsaj tako zelo ne, da bi si jo po eni žlički želeli več. Če ste bolj občutljive sorte, si ašvagando zmešajte v čaj, ki bo nekoliko prekril trpek okus, zraven pa dodajte žličko meda, ali še bolje, yacon sirupa in dobili boste super napitek, ki bo v vas krepil vrelec mladosti in energije!