Pri nakupu najprimernejšega avtosedeža moramo biti pozorni na kar nekaj stvari. Avtosedeži se ločijo glede na obliko in barvo, vendar slednji moreta pri izbiri igrati najmanjšo vlogo.

Res je, da nikakor ni primerno, da se za fantka kupi avtosedež z roza barvnim vzorcem, vendar slednja napaka ni nikakor tako usodna, saj obstajajo številne prevleke s pomočjo katerih je mogoče kupljen oziroma originalni vzorec priktiri in avtosedež bo zasijal v povsem drugačni preobleki. Strokovnjaki staršem svetujejo, da naj najprej izberejo najprimernejši model avtosedeža in šele nato razmišljajo, kateri bi bil najprimernejši vzorec za njihovega otroka. Najprimernejši avtosedež se izbere na podlagi velikosti otroka. V kolikor je otrok star že enkaj mesecev oziroma je rojen, je vsekakor smiselno, da se ga vzame pri nakupu avtosedeža s seboj.

Otroka se posadi v avtosedež in preverijo, kako potekajo varnostni pasovi. Če so ramena višje od varnostnih pasov, pomeni, da sedež nikakor ni primeren za otroka oziroma, da je premajhen. V veliko trgovinah danes staršem nudijo nasvet, kateri avtosedež je najprimernejši in kako poteka njegovo vstavljanje v sam avtomobil. Nekateri nudijo že samo montažo avtosedeža v avtomubil, pri čemer pa vam svetujemo, da bodite radovedni, da ga boste lahko kasneje tudi sami namestili. Avtosedeži so različnih proizvajalcev in modelov, starši pa se lahko odločijo tudi za nakup rabljenega avtosedeža. Kakšen avtosedež bo nekdo kupil je odvisno tudi od njegovih finančnih zmožnosti. Pri rabljenih avtosedežih obstaja veliko tveganje, da je otroški avtosedež že bil udeležen v kakšni nesreči, saj ne poznamo njegove preteklosti.

Avtosedeži, ki so v preteklosti že preživeli kakšno nesrečo, pa so veliko manj varni kakor pa novi avtosedeži. Pred nakupom avtosedeža se naj starši posvetujejo s strokovnjakom, naj si pregledajo različne teste, prav tako pa naj povprašajo za mnenje starše, ki so že v preteklosti uporabljali kakšnega izmed avtosedežev.Glede udobja se naj starši posvetujejo s svojim otrokom. To naredijo tako, da ga posadijo v avtosedež in ga povprašajo, kako se počuti. Je pa res, da lahko pri otrocih v tem primeru odigra veliko vlogo tudi barva oziroma zunanji videz.

 

Pred nakupom se je potrebno posvetovati o funkcijah avtosedeža, o materialih, ki so uporabljeni pri sestavi, o udobju in varnosti, ki jo nudi avtosedež.