Če ste v procesu izdelave spletne strani bi morali razmišljati tudi o registriranju lastne domene. Domena je naprimer “mojastran.si” katero se uporablja za napotitev obiskovalcev na vašo spletno stran. Vedeti morate da za registracijo domene ne potrebujete podjetja oz. organizacije. To lahko stori vsak posameznik.

Tu je nekaj dobrih razlogov za registracijo domene:
• Če kadarkoli spremenite spletnega ponudnika, domena ostane vaša. Tako da obiskovalcev ni treba obveščati o novi domeni v primeru spremembe ponudnika.
• Če imate podjetje, vam domena da nek status. Kajti veliko strank vas ne bo jemalo resno če nimate lastne domene.
• Če dobite domeno katera opisuje vašo dejavnost si jo bodo zato ljudje hitro zapomnili.

Pridobitev domene vključuje registriranje želenega imena pri ponudniku domen. Naprimer če si izberete ime “mojastran” je dobro najprej preveriti če je to ime prosto. Nato pri katerem koli ponudniku domen izberete še končnico (.si, .com, .eu, .org,…), potem lahko domeno registrirate ter plačate registracijo domene v vrednosti približno med 10 in 35€. Domeno je potrebno podaljševati vsako leto, cena pa je odvisna od ponudnika ter končnice domene.

Imena domen izginejo zelo hitro. Veliko ljudi pravi da so vsa dobra imena že pošla. V kar dvomimo, ampak je res da je večina imen ki opisujejo splošne dejavnosti ali izdelke že registriranih. Tako da vam predlagamo da svojo domeno registrirate čim prej preden ne bo več na voljo. Tudi če izdelava spletne strani še ni povsem pred vrati, je pametno prej registrirati domeno in se tako zavarovati preden jo kdo vzame. Na vse zadnje 10 € za eno leto lastništva domene ni prav veliko, če se zavedate da ste s tem zavarovali dobro ime za vašo spletno stan.

In še za konec…
Izdelava spletne strani v vsakem primeru vsebuje tudi registracijo domene in je ta neizogibna. Ko se enkrat odločite za domeno, vam priporočamo da z registracijo ne odlašate. Konec koncev, ceno katero boste plačali znaša manj kot 1€ na mesec za večino ponudnikov domen.