Mnogi raziskovalci po vsem svetu že uporabljajo ELN – elektronski laboratorijski dnevnik, saj so ugotovili, kako praktičen je za uporabo. Navdušeni so na vsemi njegovimi funkcionalnostmi in tem, kaj vse jim omogoča. Z njim si namreč lahko prav vsak, ki se ukvarja z raziskovalnem delu v laboratoriju močno olajša delo. Če se s podobnim delom ukvarjate tudi sami, potem velja razmisliti, da klasični dnevnik na papirju zamenjate za elektronskega, saj ima ta kar nekaj prednosti.

Zakaj uporabljati ELN – elektronski laboratorijski dnevnik?

Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj se vedno več raziskovalcev in znanstvenikov odloča za to, da klasični dnevnik na papirju zamenjajo z elektronskim. Naj vam naštejemo samo nekaj njegovih prednosti:

SciNote ELN - electronic lab notebook
https://www.scinote.net/
  • natančno in zanesljivo beleženje podatkov,
  • enostavnejši dostop do podatkov raziskovalnega dela,
  • beleženje vseh korakov znanstvenega postopka,
  • lažja organizacija dela v laboratoriju,
  • lažje in bolj natančno analiziranje zbranih podatkov
  • bolj enostavno sodelovanje in komunikacija s sodelavci,
  • znanstvenikom in raziskovalcem lajša njihovo delo.

Več kot le dnevnik za beleženje raziskovalnih podatkov

ELN – elektronski laboratorijski dnevnik omogoča veliko več kot le beleženje podatkov. Ni namreč le beležka, kamor lahko enostavno in hitro zabeležite meritve in rezultate poskusov raziskovalnega dela, ampak je v njem zbrane podatke tudi veliko lažje organizirati. To je še posebej pomembno pri večjih bazah podatkov. Prav tako je z njegovo pomočjo podatke lažje analizirati ali vizualizirati oziroma poskrbeti za njihovo nadaljnjo obdelavo.

Naredite korak naprej pri svojem raziskovalnem delu

Če ste do sedaj uporabljali druge načine beleženja laboratorijskih podatkov, je čas, da naredite korak naprej in izberite še bolj funkcionalno rešitev, s katero boste prihranili kar nekaj časa ter si olajšali raziskovalno delo. Časa namreč pri raziskovalnem delu vedno primanjkuje, zato je pomembno iskati rešitve, s katerim lahko prihranite pri času.

To vam omogoča tudi sodobna tehnologija, ki hkrati omogoča tudi dostopnost kjerkoli po svetu. Če veliko potujete od konference do konference ali na srečanja z različnimi raziskovalnimi skupinami, potem je pomembno, da lahko do podatkov svojih raziskav dostopate od koder koli. Če se vaši podatki beležijo in shranjujejo v oblaku, potem je to mogoče.

Hkrati pa lahko na tak način omogočite dostop do vaših podatkov tudi komu drugemu – sodelavcem, strokovnim kolegom itd., oziroma lahko oni sami v ELN vnesejo podatke svojih raziskav. Zaradi tega bo sodelovanje še bolj enostavno in gladko potekalo, četudi bo šlo za sodelovanje raziskovalcev iz različnih držav.