Človek se je do danes ob tako razviti tehnologiji že kar malce razvadil, saj zakaj pa ne? Tako imamo na delovnem mestu in tudi pri sebi doma urejene prostore tako, da nam je kar se da udobno. V poletnih časih nas tako hladijo klimatske naprave, pozimi pa nas grejejo najrazličnejše grelne naprave. V zadnjem času se za ogrevanje dostikrat uporabljajo razne toplotne črpalke pa tudi nekatere klimatske naprave so le-tega sposobne.

Če se najprej osredotočimo na ogrevanje, sta montaža toplotne črpalke in montaža klimatske naprave lahko zelo enostavni in tudi stroškovno ugodni. Montaža toplotne črpalke zrak/voda je v primerjavi z montažo toplotnih črpalk zemlja/voda in voda/voda daleč najenostavnejša in cenovno najbolj ugodna. Za to namreč ni potrebnih praktično nobenih gradbenih posegov, razen v primeru, če za toplotno črpalko nimate prostora in ga sedaj potrebujete. Prav tako za ogrevanje s toplotno črpalko ni potrebno imeti nobenih cistern, zalogovnikov, dimnikov in podobnih stvari kot jih imamo pri ostalih, klasičnih načinih ogrevanja. Toplotno črpalko lahko namestimo zunaj ali pa znotraj. V kolikor jo namestimo znotraj, na primer v kletnih prostorih, se lahko s toplotno  črpalko v poletnih časih tudi hladimo.

Drugače pa za hlajenje po navadi uporabimo kar klimatske naprave. V zadnjem času pa so le-te uporabne tudi za ogrevanje. Ker za takšen način ogrevanja porabimo le elektriko je iz tega vidika takšno ogrevanje dokaj poceni, še posebej v primerjavi s klasičnim ogrevanjem kot je ogrevanje na olje ali drva. Drugače pa je klimatska naprava daleč najboljši način za hlajenje prostorov. Ne le, da smo se ljudje do danes že kar precej razvadili, ampak je uporaba klimatske naprave v vročih dneh povsem dobrodošla. Bolj kot so temperature visoke, bolj smo omejeni pri naših aktivnostih. Ne moremo se zbrati, prav tako pa smo tudi manj produktivni. Prijetno ohlajen prostor pa ne le, da nam prihrani takšne muke, ampak ugodno vpliva tudi na naše zdravje in razpoloženje.