Izpušni plini vseh cestnih prevoznih sredstev vsebujejo toksične mere škodljivih snovi, kot so ogljikov monoksid, nezgoreli ogljikovodiki, dioksid in dušikov monoksid. Pogosto vdihavanje škodljivih plinov povzroča resne zdravstvene težave, predvsem pa škoduje našim dihalom. Odsesovanje škodljivih plinov izboljšuje delovne pogoje delavcev in obenem tudi strank. Zaprtih prostorov nikoli ne moremo dovolj prezračiti, da bi odstranili vse pline. Brez dobrega ventilacijskega sistema , bodo škodljivi delci dolgo ostali v prostoru in vam škodovali.

Škodljivi plini v mehaničnih delavnicah

Za naše zdravje škodljivi plini se nahajajo v vseh zaprtih prostorih avtomehaničnih delavnic, tehničnih pregledov, garaž in podobno. Navkljub pogostemu zračenju in ustvarjanju prepiha, toksičnih snovi nikoli ne bomo spravili v celoti iz prostora. Dolgotrajno vdihavanje privede do zdravstvenih težav in zastrupitve. V izogib škodljivim posledicam, je pomembno, da pravočasno poskrbimo za odsesovanje izpušnih plinov.

Odstranjevanje neposredno pri izvoru

Odsesovanje izpušnih plinov neposredno pri izvoru, preprečuje uhajanje emisij v zaprte prostore in posledične zdravstvene težave zaposlenih. Sistem za odsesovanje namreč odstrani plin neposredno iz samih izpušnih cevi ter ga s pomočjo ventilacije izrine oziroma izpiha iz prostora ven. Obstajajo različni načini ventilacije. Najbolj priporočljiv nakup je sistem gibljivih cevi, ki sledijo vozilu po tesni liniji. To pomeni, da navkljub premikanju vozila, odsesovalna cev ostane na izpušnem sistemu ter preprečuje uhajanje škodljivih snovi.

Brezstično odsesavanje in druge izboljšave

Obstaja celo brezstično odsesavanje, kjer se šoba ne dotika karoserije in je ne poškoduje. Dotika oziroma približa se zgolj izpušni cevi. Na ta način je odsesovanje združljivo z vsemi vrstami avtomobilov in ne zgolj določenim znamkam in modelom. Obstaja celo model ventilacije, ker se vozilo premika po določeni liniji, voziček pa sledi vozilu ter je s pomočjo šobe povezan z izpušno cevjo. Na ta način je ves čas voziček tesno ob vozilu. Obstajajo tudi posebne priklopne šobe za motorje, tovornjake in avtobuse.