Poznamo več vrst žag. Seveda sta vsem najbolj znani ročna žaga, ki je namenjena  bolj žaganju kakšnih tanjših desk ali vej in motorna žaga,  s katero lahko režemo že bolj zahtevne lesene objekte. Sodobna tehnologija nam je danes zelo olajšala samo delo z žagami. Motorne žage opravijo svoje delo skoraj same. Vse kar moramo mi storiti je to, da jih vodimo v pravilno smer.

Včasih so se naši dedje kar namučili, da so pripravili zalogo drv za zimo. Bilo je potrebnega veliko truda in energije, da sta v dveh, eden na eni strani in drugi na drugi strani žage, s skupnim trudom prežagala vse velike hlode, preden sta lahko začela s cepljenjem manjših čokov. Poleg tega sta velikokrat potrebovala še kopico drugega orodja, kot so klešče in podobno. No sodobni človek lahko vse delo opravi tako rekoč sam z vso tehnologijo, ki mu je na voljo dandanes.

Prav posebna vrsta žage, ki je zelo priljubljena, je tračna žaga. Gre za električno orodje z rezilom, v obliki nazobčanega traku iz kovine, namenjeno rezanju lesa in kovine. Trak je nameščen na dve vrtljivi kolesci, pri nekaterih tračnih žagah pa tudi na treh ali štirih kolescih. Te vrste žaga se uporablja za obdelovanje lesa, kovin  ali rezanje drugih vrst materialov. Še zlasti je uporabna za rezanje materialov nepravilnih in ukrivljenih oblik, prav tako pa tudi ravnih kosov. Za  kleparje, avtomehanike in tesarje, je poleg klešč to najbolj favorizirano orodje.

Dan danes najdemo široko paleto ponudnikov žag. Dva najbolj znana proizvajalca sta Milwaukee in Makita. Njihova zasnova je kompaktna in lahka, nastavitev hitrosti pa enostavna. Rezilne zmogljivosti žag so seveda precej odvisna od cene.

Seveda pa ne smete pozabiti tudi na ostalo orodje, ki je nepogrešljivi spremljevalec vsake žage. Zagotovite si tudi sekiro, klešče, kladivo in vaše delo bo tako veliko bolj enostavno in hitreje opravljeno.