Slovenija je dežela, kjer je bilo nekoč zeliščarstvo izjemno razvito, z vse večjim trendom vračanja k naravnemu načinu življenja, pa se ponovno uveljavlja. Zagotovo ni nikogar, ki ne bi poznal vsaj nekaj zelišč, ki delujejo blagodejno pri tej ali oni težavi, in nikogar, ki si ne bi ob prehladu ali bolezni najprej pripravil zeliščni čaj. Poleg zeliščnih imamo pri nas radi tudi sadne čaje, ki imajo še prijetnejši vonj in okus in so primerni predvsem za osvežitev, telo pa seveda oskrbijo tudi z marsikaterim vitaminom. A vse to ni čaj v pravem pomenu besede – za pravi čaj imamo zgolj poparke listov čaja (www.chaizen.si – Zeleni čaj), torej grma, ki raste daleč na Vzhodu.

Pravi čaj je bil še kakšna tri ali štiri desetletja nazaj pri nas prava eksotika, saj smo pripravljali zgolj zeliščne napitke, v zadnjih dveh desetletjih pa je kultura pitja pravega čaja tudi pri nas vse bolj razvita. Nekateri si privoščijo črni ali rdeči čaj namesti popoldanske kave, drugi uživajo v nekoliko bolj lahkem belem ali zelenem čaju kar cel dan. Vsekakor velja, da s čajem ne gre pretiravati, ravno tako kot s kavo ne, a če ga pijemo zmerno, lahko pričakujemo veliko pozitivnih učinkov tako na zdravje kot na lepoto.

Kako velja izbrati čaj? Najbolje ga je kupiti v specializirani prodajalni, kjer vam bodo znali svetovati tako glede primerne priprave za posamezno vrsto čaja kot tudi glede okusov, ki jih lahko pričakujete od posameznih čajnih mešanic. Pomembno je, da kupite kakovosten čaj, kar pomeni, da so v zavoju dejansko fermentirani ali nefermentirani čajni lističi. Čaj v filter vrečkah velja namreč za izjemno nekakovostnega, saj v njih običajno ni celih lističev, temveč zgolj zdrobljeni lističi oziroma prah. Prav tako je pomembno, da pravi čaj pravilno pripravite, torej poskrbite za primerno temperaturo vode in ravno prav dolgo namakanje, ki je od čaja do čaja različna – tako boste prepričani, da so se iz čaja izločile vse koristne spojine, zaradi katerih velja uživati v čaju.