V sodobnih časih se zdi, da pomen in pogostost preprog (http://artidea.si/preproge/) v stanovanjih oziroma v hišah že rahlo izginja. Pa vendar je znano, da nam preproga polepša prostor in vanj prinese neko življenje. Preproge so priporočljive sploh za prostore, ki imajo mrzla tla, saj nam avtomatsko dajo občutek topline in udobja. Zanimivo je, da nas preproge pogosto avtomatsko vabijo, da se zadržujemo na njih. Da na njih stojimo ali pa celo sedimo. Včasih, ko nimamo dovolj velike mize je preproga tudi idealna rešitev, da se na njo usedemo skupaj z družbo in se na njej igramo kakšne družabne igre, ali pa samo klepetamo. Z ustrezno izbrano preprogo lahko stilsko dodelamo in popestrimo prostor, ki brez nje izgleda prazen. Seveda ima preproga tudi slabo lastnost, ki pa marsikoga odvrne od nakupa. Na njej se namreč nabira prah in umazanija, posebej je nadležno, če imamo doma tudi hišne ljubljenčke, od katerih se na preprogi nabirajo dlake. Ampak vsak, ki ima željo po popestritvi prostora z preprogo to vzame v zakup in jo je seveda pametno sproti čistiti in iz nje stepati prah in umazanijo. Poznamo več vrst preprog:

-Perzijske preproge, ki so ostale neka klasika, ki ni nikoli iz mode. Sploh popularne so sedaj postale ročna dela, kjer se mešajo različni stili.

Nizko strižene preproge, ki naj bi veljale za ene izmed bolj razširjenih, saj imajo kratka vlakna, ki jih je izredno enostavno vzdrževati.

Visoko strižene preproge, so sicer najbolj udobne in mehke, ampak imajo dolga vlakna, ki so komplicirana za vzdrževanje. Primere so za v prostore, kjer smo navadno bosi.

Preproge Sisal so narejene iz afriške rastline sisal. Gre za bolj grobe preproge ampak naravnega videza

Novodobne krpanke so nek nov trend sodobnih preprog, ki temelji na recikliranju. Zavržene preproge so predelane in pobarvane v nove kombinacije.