Si želite ravnega trebuha, pa ste ves čas samo napihnjeni? Imate slabo prebavo, ste zaprti ali pa cel dan sedite na stranišču? Potem se morate spoznati s prebiotiki in probiotiki, kajti izboljšati morate svojo črevesno floro, v kateri je ravnovesje verjetno posušil stres, morda kakšno zdravljenje z antibiotiki, nezdrava prehrana ali pa hormonsko zdravljenje. Povrnitev ravnovesja v črevesju je dolgotrajno in težko delo, a obvezno, če imate zdravstvene težave, ki se kažejo z napihnjenostjo, zaprtjem, drisko, glavoboli, utrujenostjo in debelostjo. Ko bo vaša črevesna flora enkrat zdrava in v ravnovesju, se patogeni mikrobi v njej ne bodo mogli naslediti in razširiti. Za vzpostavitev dobre črevesne flore pa morate najprej na zdravo dieto, pri kateri se morate obvezno izogibati sladkorju in hrani z visokim glikemičnim indeksom, ki se v telesu obnaša enako kot sladkor, nato pozdraviti črevesno floro z zdravimi probiotiki, nato pa še ustvariti idealno okolje za to, da te zdravo probiotiki zaživijo v vašem črevesju in se razmnožujejo sami od sebe, to pa zagotovite z ustreznimi prebiotiki. V kolikor najdete prehramben dodatek, ki vsebuje tako probiotike kot prebiotike, se le-ta imenuje simbiotik, priporočamo pa ga, po nekaj mesečni dieti in zdravljenju s probiotiki, skratka, ko so patogeni mikrobi odstranjeni iz igre.

Da so nekatere bakterije v našem telesu koristne in pozitivne je prvič ugotovil ruski znanstvenik Ilja Iljič Mečnikov, ko je opazil, da so nekatera ljudstva, ki so dnevno uživala kefir, neverjetno dolgo in zdravo živela. Kefir je fermentirano mleko z mlečno-kislinskimi bakterijami. Kefir, jogurt in kislo mleko pa so tudi odličen naravni vir, ki bo poskrbel za zdravje vašega črevesja. V kolikor niste navdušeni nad mlečnimi izdelki nikar ne skrbite, obstajajo tudi rastlinski viri probiotikov, odlična vira sta kislo zelje in kisla repa, pa tudi vložene kumarice. Obstajata pa še dva izjemno zdravilna probiotična napitka, za katera ste sigurno že slišali, in sicer sta to kambucha in pa vodni kefir.

Če vam nič od tega ne diši, brez panike, vedno lahko kupite lekarniške pripravke s probiotiki, ki jih tudi nadvse priporočamo, saj so veliko bolj koncentrirani. Za zdravljenje vsekakor priporočamo, da kupite dober probiotični pripravek, ko stanje normalizirate, pa vzdržujte zdravo črevesno floro s hrano. Omenjali smo tudi prebiotike, verjetno vas zanima tudi kaj je to? To so vlaknine, ki se v črevesju ne presnovijo, omogočajo pa odlično okolje za preživetje in nadaljnje razmnoževanje probiotikov. Odličen vir takih vlaknin je odporen škrob, ki ga lahko najdete v še ne zrelih, zelenih bananah, ali pa v rižu, ki ga ohladite in nato ponovno pogrejete. Gre za škrob, ki se ne presnovi in ga telo ne more uporabit, je pa odličen za vzdrževanje zdrave črevesne flore. Pa tudi vse druge vlaknine delujejo podobno, zato pa so tako zelo pomembne za vaše zdravje. Prav tako odličen prebiotik je inulin, ki ga lahko najdete v čebuli, regratu, korenini cikorije in v špargljih.