Prometne nesreče se dogajajo vsak dan in so na žalost zelo pogoste. V kolikor ste udeleženi v prometu, se ji skorajda ne morete izogniti. Verjetno vas zanima kaj storiti v primeru prometne nesreče, kajti prav je, da ste na to pripravljeni prej, ker ko vas doleti, pod vplivom čustev ne boste mogli trezno razmišljati in prav rado se zgodi, da pozabite na kaj zelo pomembnega, kar vas kasneje veliko stane oz. v primeru da niste krivi da vložite odškodninski zahtevek.

Ne glede na to ali ste prometno nesrečo povzročili vi ali kdo drug, postopek ravnanja je v vsakem primeru enak. Najprej se je potrebno prepričati, kaj se je sploh zgodilo, kar pomeni, da moramo iz vozila takoj, ko je to varno storiti. Ko smo zunaj vozila, je le-to potrebno pravilno označiti z vsemi štirimi utripajočimi utripalkami ali z varnostnim trikotnikom. Čimprej si tudi oblecite varnostni jopič.

Ko ste poskrbeli za zavarovanje kraja nesreče in sebe, šele pridejo na vrsto formalnosti, kot je to ugotavljanje nastale škode in odgovornosti. Mnogi so mnenja, da je ob vsaki prometni nesreči potrebno poklicati policijo. Če je nesreča blažja ni potrebno klicati policije, tudi če so nastale manjše materialne poškodbe, enostavno izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči, ki ga brezplačno prejmete na vaši zavarovalnici in ga imejte ves čas s seboj. V kolikor sta v prometni nesreči udeleženi dve vozili, je dovolj, če izpolnite le eno poročilo, je pa pomembno, da se podpišejo vsi udeleženci.

V primeru, da je nesreča hujša, je klicanje policije nujno! V vsakem primeru pa prav tako izpolnite enako poročilo o prometni nesreči. Policijo pokličite tudi v primeru, da eden od udeležencev prometne nesreče ne želi dati podatkov o vozniku ali vozilu, če se udeleženca ne moreta sporazumeti o krivdi, če eden od udeležencev pobegne s kraja dogodka, če je v nesreči udeleženo tuje vozilo, če sumite, da je udeleženec pod vplivom alkohola ali drog in če je bila nesreča povzročena namerno.

V kolikor ste sami krivec za nesrečo se obrnite na svojo zavarovalnico, v kolikor pa je za nastalo prometno nesrečo odgovoren drugi voznik, se obrnite na njegovo zavarovalnico. Najbolje pa bi bilo, če bi zavarovalnico obiskala kar skupaj.