Najboljši trening za vse kolesarje omogoča trenažer za kolo, s katerim boste na enostaven način in kar doma dobili kondicijo, za bolj naporne in daljše kolesarske podvige oziroma za kakšen drug šport. Kolesarjenje je namreč odličen trening tudi za vrsto drugih športov in vam lahko pomaga do večje vztrajnosti, boljše mišične mase in bolj izklesanega telesa.
Pri izbiri trenažerja je pomembno predvsem njegovo ohišje ter to, kako enostavno je za uporabo. Kolo se mora vanj vpeti hitro in brez težav. Poleg tega pa mora biti trenažer za kolo čim bolj stabilen tudi, kadar trening postane zelo intenziven. Če imate doma bolj malo prostora, vam bo pomembno tudi, da je trenažer zložljiv in da zlaganje poteka čim bolj enostavno.
Pri izbiri je treba preveriti, za kakšno debelino koles je naprava primerna ter pri kakšni debelin koles boste potrebovali posebne dodatne adapterje za namestitev. Obstaja veliko različnih modelov, ki imajo različne lastnosti, zato je pred samim nakupom pomembno preveriti, kaj vse določen model ponuja, predvsem pa premisliti, kaj sploh potrebujemo.
Za domačo uporabo pri tistih kolesarjih, ki bodo trenažer za kolo uporabljali zgolj za rekreacijo ali izboljšanje forme v deževnih dneh oziroma dneh s slabšim vremenom, bo zadostoval že kakšen cenejši model, ki ima vse osnovne funkcije. Kot smo že dejali, je pomembna predvsem njegova stabilnost, to, za kakšno debelino koles je primeren, predvsem pa je dobro, da med samim treningom ne povzroča prevelikega hrupa. To bi lahko motilo tako vas, še bolj pa tiste, ki živijo skupaj z vami.
Profesionalni trenažer za kolo omogoča tudi funkcije, kot je na primer simulacija upora vetra in podobno, zato brez dvoma omogoča resnično kvaliteten trening, ki se ne razlikuje veliko od tistega na pravem kolesu, zato boste z njim zagotovo zadovoljni. Ponudba na trgu je dovolj velika, da se za vsakogar najde kaj, pri izbiri je vse odvisno od vaših zahtev in želja.