Vožnja z motorjem je za motoriste čisti užitek in marsikdo pravi, da se brez vetra v laseh (oziroma, pravilneje, vetra okoli čelade,), ne počuti svobodnega. Seveda pa ljubitelji bencinskih hlapov in vožnje na dveh kolesih dobro vedo, da lahko užitek na motorju pripelje tudi do nezgode. Motoristi veljajo pri nas za precej ogroženo skupino udeležencev v prometu in vsako leto se soočamo tudi z mnogimi smrtnimi nesrečami. Nekatere zakrivijo motoristi s prehitro ali predrzno vožnjo sami, veliko pa je tudi nesreč, za katere motorist ni niti malo kriv – vozniki avtomobilov so na motoriste premalo pozorni, jih spregledajo ali izsilijo prednost. Žal je med vozniki avtomobilov še vedno veliko takšnih, ki ne znajo uporabljati bočnih in vzvratnega ogledala.

Kako lahko motorist sam poskrbi za večjo varnost?

V prvi vrsti zagotavljajo varnost dobro vzdrževan motor, primerna zaščitna oprema in vožnja po pameti, ki mora biti v vsakem trenutku zbrana in previdna. Poleg tega pa lahko motorist poskrbi tudi za to, da izboljša svoj motor, kjer je ena izmed možnosti tudi zamenjava zavornih cevi.
Kadar se motorist znajde v situaciji, ki bi lahko vodila v nesrečo, je najbolj pomembno, da sam pravilno odreagira – hitro sprejemanje odločitev v delčku sekunde lahko odloča med življenjem in smrtjo. Tudi takrat, ko je reakcija pravilna, pa včasih zmanjka varnostne razdalje oziroma se motor odziva preveč počasi. Poskrbeti je treba za dobro odzivnost krmila in zavor. N prav zato se marsikateri motorist odločil da bo na svojem jeklenem konjičku zamenjal zavorne cevi.

Kaj omogočajo kakovostnejše zavorne cevi?

Klasične zavorne cevi velja zamenjati s kakovostnejšimi, opletenimi cevmi. Zakaj? Zato, ker boste takoj opazili razliko – vaš motor bo veliko bolj odziven pri zaviranju in zavorna pot se bo precej skrajšala. Pri gumijastih zavornih ceveh prihaja zaradi temperaturnih obremenitev do njihovega širjenja in posledično do slabšega zaviranja oziroma slabšega pritiska na bate. Pri jeklenih oziroma opletenih pa je zaviranje veliko bolj kakovostno. Ustavili se boste prej – in to je pri reakcijah na nevarno situacijo odločilnega pomena.
Je treba zavorne cevi zamenjati pri vsakem motorju? Odvisno od tega, kakšen motor imate oziroma kako kakovostni so njegovi deli.Če so že v osnovi na njem kakovostne zavorne cevi, pri običajni vožnji po zamenjavi ne bo večje razlike, če pa imate sedaj gumijaste cevi brez dodatne ojačitve, se vsekakor odločite za zamenjavo.