So avtodeli, ki so rabljeni boljši nakup od novih? Kaj pa originalni avtodeli? Kdaj se jih splača kupiti in kdaj so čisto v redu bolj poceni različice?

Avtodele lahko kupujete pri pooblaščenih prodajalcih, servisih ali na avtoodpadih… V zadnjem času so se kot gobe po dežju razrasle spletne trgovine z avtodeli: rabljenimi, novimi in originalnimi. V končni fazi pa ni pomembno, kje boste kupili rezervne dele, važno je, da bo nakup opravljen „po pameti“ in ga kasneje ne boste obžalovali. Če v teh vodah niste najbolj domači, ne bo nič narobe, če za pomoč vprašate prijatelja ali soseda, ki je na tem področju strokovnjak.

Rabljeni ali novi avtodeli?

Popolnoma odvisno od tega, kaj kupujete! Mehaniki in vsi, ki se spoznajo na avtomobile, vam bodo odsvetovali nakup rabljenih avtodelov, ki vsebujejo gumo: to so recimo brisalci, zavorne linije ali vakuumske cevi. Čeprav se vam bodo ti deli lahko zdeli relativno novi, je guma zahrbtna in lahko hitro prepari. Enako velja za tesnila – to so avtodeli, ki so bistveni za varnost in se vedno splača kupiti nove, saj bodo tudi trajali dlje časa.

Pod dober nakup rabljenih avtodelov spada recimo motor, z malo prevoženimi kilometri. Taka „mašinca“ vam bo brez težav služila še nekaj let, a preden se dokončno odločite za nakup, se pozanimajte o garanciji, izvoru motorja ter razlogu, zakaj ima tako malo prevoženih kilometrov.

Starost vašega vpliva gotovo vpliva na ceno (novih avtodelov)

Če je vaš jekleni konjiček že nekoliko v letih, potem se boste ob prvi priložnosti vprašali, ali se splača vložiti v originalne avtodele – včasih so samo za nekaj 100 € dražji od vašega avtomobila. No, v tem primeru pomislite, če se vam ne bi bolj splačalo prodati avto, dokler zanj še kaj dobite, ter investirati raje v novo ali rabljeno prevozno sredstvo.
Morda vam v tem primeru veliko bolj prav pride spodaj opisana možnost:

Ko od avta ostanejo samo še avtodeli…

Tudi to je ena izmed rešitev za vaše dotrajano vozilo: včasih se vam a bolj splača prodati po delih, kot v celem kosu. Pozanimajte se po avto odpadih, kar nekaj je takih, ki bo vaše vozilo vzelo v zameno za takojšnje izplačilo v gotovini, četudi ga prodajate samo po delih.