termoshop toplotna crpalkaIzkoriščanje energije, ki nam je dana v neomejenih količinah je bila še včasih le želja. Danes je lahko resničnost. Poznamo različne obnovljive vire energije, s pomočjo katerih lahko grejemo prostore ter vodo. Eden izmed najbolj učinkovitih sistemov za ogrevanje je zagotovo toplotna črpalka. Dobrodošla je prav v vsakem domu ali stavbi, kjer je potrebno ogrevanje ter topla voda.

Delovanje toplotne črpalke je pravzparav nasprotno od samega hladilnika. Od okolice namreč prejema toplotno energijo (voda, zemlja)in jo pošilja v prostore, ki jih ogreva. Gre namreč za naravni zbiralnik toplote okola. Za vir delovanja toplotne črpalke se lahko uporablja površinska voda, talna voda, zemeljska toplota, sončna energija ali pa zrak. Pomembno je, da je vseh teh virov dovolj, da toplotna črpalka normalno deluje.

Toplotna črpalka in sestava

Toplotna črpalka je v osnovi sestavljena iz štirih pomembnih enot, in sicer iz uparjalnika, kompresorja, kondenzatorja in dušilnika. Toplotna energija se prenaša s hladilnim sredstvom, ki v uparjalniku sprejema toplotno energijo ter jo hkrati izpareva. Vroča para se nato prenese v toplotno energijo v kondenzatorju na grelno vodo. Tako se utekočinja.

Najbolj učinkovito je izkriščanje talne vode, saj ima voda v globini 7 metrov stalno temperaturo 10 stopinj Celzija. Takšne toplotne črpalke se lahko uporabljajo skozi vse leto, saj je v globini temperatura tal vedno od 6 do 10 stopinj Celzija. Toplotna črpalka za normalno delovanje potrebuje za kvadratni meter ogrevane stanovanjske površine cca. 2,5 metra cevi. V takšnih pogojih lahko ogreva celotno stanovanje.

Toplotna črpalka toplotno energijo premika v nasprotno smer od začetne temperature. Čeprav je pričetno vložek v samo toplotno črpalko precej visok, se vam investicija zagotovo kmalu povrne. Toplotna črpalka za delovanje ne porabi veliko energije, kot pa naredi koristi. Z njo lahko na okolju prijazen način ogrevate stanovanje in toplo vodo. Kar pa je najboljše, delovanje toplotne črpalke ni moteče oziroma ne povzroča veliko hrupa.

Toplotna črpalka sprejema energijo iz okolice in jo na pameten način pretvori. Enostaven način, s katerim boste imeli vedno toplo vodo ter tople prostore. Pomislite na okolje ter prihranek pri energiji in kupite toplotno črpalko.