Dvoslojni gotovi, troslojni gotovi, klasični masivni, industrijski, mozaični gotovi ali masivni – to so le nekatere vrste parketa, med katerimi lahko izbirate, ko se odločate za to, da boste v določenem prostoru položili prav parket. To, da gre za talno oblogo, ki ima številne odlične lastnosti, zaradi katerih pri izbiri talne obloge za marsikoga sploh ni nobene dileme, kaj izbrati.

talne obloge - vrste parketi

Vrste parketa se med seboj razlikujejo glede na:

  • barvo,
  • teksturo,
  • dimenzije,
  • kombinacijo drevesnih vrst lesa,
  • tehnološko in površinsko obdelavo.

Na kaj torej paziti pri nakup in kako izbrati primerno vrsto zase? Zagotovo je pomembno, da vam je všeč videz določene vrste, vendar pa ta ne sme biti edini kriterij pri izbiri. Najprej se je treba prepričati, če je določena vrsta sploh primerna za vaš prostor. Če imate v njem položene cevi za toplovodno gretje, potem se je treba zavedati, da prav vse variante v ta namen niso primerne.

Prav tako je treba pri izbiri upoštevati, kakšne so značilnosti določene vrste lesa ter kakšna je relativna zračna vlažnost v prostoru, saj je od tega odvisno, kako se bo talna obloga obnesla na dolgi rok. V primeru, da je prostor klimatiziran, je namreč situacija popolnoma drugačna, kot če ni.

Zaradi tega se je pri izbiri vrste parketa dobro posvetovati s strokovnjaki, ki vam bodo ustrezno pomagali in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Predstavili vam bodo značilnosti posamezne vrste in to, kakšne so razlike med njimi, pa tudi to, kakšna vrsta bi bila najbolj primerna za vas, glede na vaše zahteve, želje in namembnost prostora.

Za dodatne informacije se vam zato splača obiskati spletno stran www.onis.si, na kateri so predstavljene različne vrste parketa. Vedno jih lahko tudi kontaktirate in vprašate za nasvet pri izbiri in z veseljem vam bodo svetovali tako, da najdete najboljšo možnost zase.

Pri tem je dobro vedeti, da imajo v svoji ponudbi le ekološko neoporečne vrste, ki so tehnološko obdelane tako, da so prijazne do okolja in vašega zdravja.