Otroška soba je del našega doma, mesto, kjer bo naš malček pri odraščanju v svet odraslih pridobil potrebna znanja, izkušnje,delovne navade in celo vrsto drugih vrlin, katere ga bodo spremljale na poti skozi življenje.

Dobra otroška soba, ki takšne zahteve in želje dodobra izpolnjuje je ne samo funkcionalna, praktična ampak tudi estetsko dovršena, očem prijaznih oblik in barvno usklajena z samim poslanstvom ter ostalo okolico našega doma. Ljudje smo že zdavnaj odkrili moč barv, okrog tega vedenja se je izoblikovala cela znanost, velja jo upoštevati tudi takrat ko se izbira otroška soba. Barve lahko različno vplivajo na naše psihično motorične sposobnosti, lahko nas spodbujajo k večji aktivnosti, lahko nas umirjajo. Kakšno barvo bo imela otroška soba je seveda odvisno od nas samih, od tega kaj iz svojih lastnih izkušenj vemo, ter kaj hočemo, ko se izbira otroška soba.

Poleg estetske, barvne note, funkcionalnost in praktičnost je pomembna lastnost, ki naj jo otroška soba ima je njena skrb za zdravje in dobro počutje. Znanost in medicina nas dnevno opozarjata na škodljive posledice na en strani materialov in sestavnih delov, na drugi strani same ergonomske lastnosti. Predvsem velja to za elemente, ki jih otroška soba ima za daljše časovno obdobje v okviru dneva. Najbolj sta na preizkušnji stol in postelja. V obeh primerih je pri daljšem sedenju, ter nujno potrebnem počitku izpostavljena hrbtenica. Otrok bo pri pisanju nalog, izpolnjevanju obveznosti, učenju in drugih nalogah, ki mu jih nalaga učni program ure in ure sedel na stolu. Važna lastnost dobrega stola je njegova ergonomska vrednost ter pravilna namestitev in uporaba. Pri dobrem stolu, kjer možnost nastavitve dobra, sama zasnova pa odlična velja razmisliti o višji investiciji. Vsekakor pa morajo starši otroka na pravilno sedenje tudi navaditi ter občasno nadzorovati, saj otrok v svoji razposajenosti in zamišljenosti hitro ubere nek čisto svoj slog sedenja za pisalno mizo, ki pa ni v skladu z smernicami in usmeritvami zdravstvene stroke in mu kot tak lahko škoduje.

Podobno lahko postelja, ki jo ima otroška soba, skriva pasti v smislu zdravju škodljivih lastnosti. Pri velja pozornost nameniti posameznim elementom in njihovim lastnostim. Kot prvo mora postelja biti ustreznih dimenzij, ter dovolj čvrsta ob uporabi. Drug pomemben element je vzmetnica, ki mora biti na eni strani ustrezne trdote, na drugi pa iz dobrih materialov. Ustrezna trdota je pomembna za hrbtenico, prilagojena pa mora biti otrokovim lastnostim. Dobra vzmetnica je ne le iz zdravju neškodljivih materialov, je tudi enostavna za čiščenje.