Za samodejno odpiranje in zapiranje poskrbijo pogoni za dvoriščna vrata. Od njih je odvisno, kako učinkovito bo deloval celoten sistem in kolikokrat bo prišlo do okvare ali težav pri delovanju. Prav zato je pomembno, da so vgrajeni pogoni za dvoriščna vrata čim bolj kakovostni. Tako bo poskrbljeno ne le za učinkovito delovanje, ampak tudi za večjo varnost. Pa tudi za to, da ne bomo vsako dan izgubljali živcev in bili slabe volje, ker vrata ne bodo delovala tako, kot bi morala. Poleg že naštetega pa je pomembno tudi to, da jih izberemo premišljeno in pri izbiri upoštevamo tudi:

– način odpiranja vrat,

– dimenzije vrat,

– težo vrat,

– običajno frekvenco odpiranja in zapiranja.

 

Pogoni za dvoriščna vrata pa morajo biti ne le zmogljivi, temveč tudi trpežni in zanesljivi. Odlikovati jih mora dolga življenjska doba, ki poskrbi za nemoteno delovanje ne glede na pogostost odpiranja in zapiranja vrat. Pri tem je pomembno tudi samo ohišje, v katerega je vgrajen motor. Ohišje namreč poskrbi za ustrezno zaščito pred vlago, zmrzaljo in mrazom. Dvoriščna vrata so namreč montirana na prostem in tako izpostavljena različnim zunanjim dejavnikom, zato morajo biti zasnovana še toliko bolj premišljeno in trpežno.

 

Ob nakupu velja premisliti, kakšen način odpiranja in zapiranja vrat bi vam najbolj ustrezal, saj je od tega odvisno, kakšne pogone boste potrebovali. Pri tem nikakor ne varčujte, saj so kakovostni pogoni bistvenega pomena za nemoteno delovanje vaših dvoriščnih vrat, ne glede na to, ali gre za enokrilna ali dvokrilna vrata oziroma za vrata z drsnim odpiranjem. Ta so v zadnjem času še posebej priljubljena, saj predstavljajo izredno elegantno rešitev. Ker so sodobni pogoni tehnološko zelo dovršeni, omogočajo skoraj neslišno odpiranje in zapiranje vrat brez ropotanja ali kakšnega drugega hrupa. Za odpiranje in zapiranje vrat je poskrbljeno samodejno oziroma daljinsko, kar omogoča visoko raven udobja.