Se sprašujete zakaj je vitamin D pomemben? Pripomore k boljšemu delovanju imunskega sistema, izboljšuje počutje in tudi razpoloženje, pomaga pri pravilnem razvoju kosti in rasti, skrbi za to, da kosti ostanejo zdrave in močne ter preprečuje zlome, poleg tega pa skrbi še za zdrave zobe, preprečuje občutek izčrpanosti telesa, skrbi za dober spanec in še in še bi lahko naštevali … Več kot dovolj razlogov torej za to, da lahko rečemo, da je resnično pomemben! 

Zdrave in močne kosti 

Zdravje kosti in njihova rast je eden od odgovorov na vprašanje, zakaj je vitamin D pomemben. Zaradi tega ga v skladu s smernicami dajejo že novorojenčkom takoj po rojstvu in nato po kapljicah še celo prvo leto njihovega življenja. Na tak način se poskrbi za presnovo kalcija in fosforja ter s tem za pravilen razvoj njihovih kosti in za to, da bodo te čim bolj močne. Nekoč so mislili, da se na tak način prepreči predvsem nekatere kostne bolezni v otroški dobi, zadnje raziskave pa kažejo, da vse skupaj pomembno vpliva tudi na zdravje kosti v vseh kasnejših obdobjih življenja – ne le v odraslosti, ampak tudi v starosti. Tako je na tak način možno preprečiti tudi osteoporozo, eno od najpogostejših bolezni kosti pri starostnikih, zaradi katere njihove kosti postanejo zelo krhke. 

Boljše zdravje zob 

Podobno kot na kosti vpliva tudi na zobe. Tudi te potrebujejo kalcij in fosfor za to, da postanejo in ostanejo močne. Za to, da naše telo dobi dovolj kalcija in fosforja, pa ni dovolj le, da uživamo hrano, ki vsebuje omenjeni dve snovi. Za to, da telo iz takšne hrane lahko kalcij in fosfor resnično dobro absorbira je namreč zaslužen prav vitamin D, ki tako tudi zobem pomaga, da ostanejo zdravi. Pri tem na zobe zopet deluje celo življenje, od prvega zobka dalje. 

Odporen imunski sistem 

Še en razlog za to, zakaj je vitamin D tako zelo pomemben, pa je njegov vpliv na imunski sistem. Skrbi namreč za boljše delovanje imunskega sistema, povečuje njegovo naravno odpornost na viruse in različna obolenja in ga krepi. Na tak način imunski sistem varuje pred virusnimi in bakterijskimi okužbami vseh vrst. Z njim torej lahko poskrbite za manjšo dovzetnost za različne bolezni oziroma za to, da boste imeli bolj odporen imunski sistem in da boste tako bolj zdravi.