Zima se približuje in z njo tudi potreba po nadgraditvi oprijema na naših jeklenih konjičkih. Od 15. novembra bo potrebno spet privleči zimske gume iz omare, nekje pa niti zimske gume ne zadoščajo, potrebno je uporaba zimskih verig. Oprema za avto je lahko marsikaj, pa naj bo to navigacija, števci tlaka, Alpine avtoradio, zimske gume ter ostale stvari, tematika tega članka pa bodo predvsem zimske gume.

Zimske gume kot tudi zimske verige so del zimske dodatne avto opreme, med avto opremo spadajo tudi, ko smo že pri zimi, nosilci in prtljažniki za smuči in smučarsko opremo, brisalniki stekel, radii, platišča, prva pomoč, prtljažniki za kovčke in kolesa itd. Med obvezno dodatno avto opremo spadajo prva pomoč, odsevni telovniki, stožci, varnostni trikotniki, gasilni aparati…

Če se vrnemo k pnevmatikami, pri izbiri zimskih, kot tudi letnih pnevmatik je treba biti previden pri par stvareh. Pri izbiri zimskih pnevmatik je treba biti pozoren na, da so te res namenjene za vožnjo po snegu, to lahko preverimo pri strani pnevmatike kjer je narisana snežinka oz. znak M + S(MS ali M&S), kar je angleška kratica za mud and snow(blato in sneg), te pnevmatike so prestale poseben test in nudijo dober oprijem v zimskih razmerah. Zaradi optimiziranega profila pnevmatike nudijo boljši oprijem v snegu in blatu, hkrati pa zmanjšujejo tveganje za akvaplaning. Večji utori in dodatna rezila nudijo boljšo stabilnost med prehodi iz zasneženih v mokra in suha vozišča. Prav tako so pomembne dimenzije pnevmatike, saj brez pravih dimenzij guma ne bo stala na avtu. V poštev je vredno vzeti tudi indeks hitrosti. Indeks hitrosti prikazuje največjo hitrost za katero je namenjena pnevmatika. Do tega indeksa proizvajalec zagotavlja normalno delovanje, pri uporabi pravilnega tlaka. Indeks hitrosti je zadnja prikazana lastnost na strani pnevmatike.

Pri izbiri zimskih gum je posebej treba biti previden, da je globina kanalov na zimski pnevmatiki vsaj 3 mm, ali letne pnevmatike z globino kanalov vsaj 3 mm in ustreznimi dodatnimi verigami.