Ste se kdaj že znašli v zagati, ko ste morali nujno odposlati pošiljko, pa ste vedeli, da z uporabo navadne pošte ne bo šlo, ker bo prispela prepočasi? Je morda pošiljka prevelika? Se vam zdi storitev pošte predraga? Potem je treba poiskati primerno kurirsko službo, ki prevzema in dostavlja pošiljke hitro ter učinkovito in s storitvijo door to door oziroma »od vrat do vrat« zagotavlja kakovost.

Ponudnikov storitev door to door je pri nas kar nekaj, zato je treba poskrbeti predvsem za to, da izberemo pravega. Prva odločitev seveda temelji na tem, komu ter od koga dostavljajo. Če ste fizična oseba, kurirska služba pa prevzema pošiljke zgolj od pravnih oseb, torej podjetij in podjetnikov, potem izbira ne bo prava. Ravno tako je treba vedeti, ali ponujajo zgolj dostavo na podlagi pogodbe in rednega sodelovanja ali je možno naročiti storitev »na hitrico« in brez birokracije. Morda namreč potrebujete prevzem in dostavo zgolj tokrat, in veste, da je v tem letu gotovo ne boste več – zakaj bi torej komplicirali s pogodbami?

Nadalje je treba vedeti, kako zaračunavajo storitve. Na čemu temeljijo njihove cene? Gre za maso pošiljke, dimenzije pošiljke, kolikšni so razponi kilometrov dostave? Je vseeno, ali pošiljko prepeljejo v 100 km oddaljen kraj ali 110 km oddaljen kraj? In omogočajo dostavo zgolj znotraj meja Slovenije, ali tudi po Evropi?
Za prodajalne in podjetja je še bolj pomembno morda dejstvo, da nekatere kurirske službe prevzemajo pošiljke zgolj do dvanajstih, druge pa tudi kasneje. Gotovo namreč stranke naročajo tudi popoldne, a vseeno želijo, da bi imele svoj proizvod dostavljen do vrat že naslednji dan. Je že tako, da se strankam vedno mudi, in to ne le takrat, kadar gre za maloprodajo – tudi poslovni partnerji pogosto lahko naročijo material šele proti koncu delavnika, za nemoteno delo oziroma opravljanje svoje storitve pa ga potrebujejo naslednje dopoldne, ne pa šele čez dan in pol.
Ker je kurirskih služb, ki opravljajo storitve dostave od vrat do vrat pri nas veliko, je seveda velika tudi konkurenca. Ta na srečo omogoča, da imamo pestro izbiro, in če se ena kurirska služba ne obnese, jo lahko tudi hitro zamenjamo za drugo. Zakaj bi namreč vztrajali pri nečem, kar ne deluje tako, kot bi moralo oziroma tako, kot je bilo obljubljeno, če pa stoji v vrsti za zaslužek še kup drugih kurirjev in dostavnih služb, ki bi se z veseljem bolj potrudile?