Zakaj uporabljati gumirane uteži?

Danes se marsikateri mladenič ali moški pohvali s tem, da hodi v fitnes ali dviguje uteži. Vendar pa to še ne pomeni, da se kvalificira za resnega dvigovalca uteži. Med temi namreč šteje bolj kot ne zgolj tako imenovani olimpijski dvig – torej disciplina, ki je klasični obiskovalci fitnesa večinoma niti ne poznajo.

Olimpijski dvig je tisti klasični dvig uteži s tal nad glavo, kjer običajno ločimo disciplini poteg in sunek. Pri tem se uporablja palica ali drog, ki ima že sama po sebi 20 kg (za ženske pa 15), nato pa nanjo namestimo še različno število uteži v obliki kolutov.

Olimpijski dvig uteži danes ponovno pridobiva na veljavi, saj je postal del izjemno priljubljene vadbe, imenovane crossfit. In tako v čedalje več fitnes dvoranah ponovno srečujemo športnike, ki na palice natikajo gumirane uteži različnih barv in torej tudi različne mase.

Zakaj so za olimpijski dvig nujne gumirane uteži?

Kadar dvigujemo palico z utežmi iz ležečega položaja na klopi (t.i. bench), imamo za takrat, ko smo naredili dovolj veliko število ponovitev in želimo odnehati, na voljo stojalo, na katerega odložimo utež. Prav tako naj bi se uteži na klopi ne dvigovalo samostojno – vedno je priporočljivo, da imamo pri vadbi ob sebi kolega, ki poprime za palico, če je ne zmoremo več dvigniti.
Kaj pa olimpijski dvig? Tu ni nikakršne pomoči – masa uteži je tolikšna, da si nimamo z nikomer in ničemer pomagati. Vse je odvisno od moči naših mišic in (še veliko bolj kot od same moči mišic) od pravilne tehnike dviganja. Če gre kaj narobe … Kadar ne zmoremo, utež enostavno odvržemo na tla. Enako pa velja tudi za izvajanje vaj pri crossfitu. Utež se dvigne in spusti na tla.

Verjetno bi imele dvorane za vadbo v tleh kar precejšnje luknje, če bi se za olimpijski dvig uporabljale klasične uteži s kovinskimi koluti. Da bi dvigovanje ne povzročalo poškodb tal in tudi za to, da je vadba nekoliko manj glasna, se torej pri njej uporablja posebno podlago in gumirane uteži. Pri njihovi uporabi nam ni treba niti malo skrbeti, če utež zviška spustimo na tla.
in seveda imajo gumirane uteži še eno prednost: koluti so obarvani, pri čemer za vsako barvo velja druga masa, predpisana z mednarodnimi standardi.