Se slabo počutite, ste pogosto utrujeni in zjutraj nikakor ne morete vstati iz postelje, čeprav ste šli dovolj zgodaj spat? Imate občutek, da se ne morete dobro osredotočiti oziroma imate težave s koncentracijo? Vse to so lahko simptomi ali znaki pomanjkanja železa, ki so še posebej pogosti pri ženskah – žal imajo namreč ženske večkrat tudi težave s slabokrvnostjo, zato je takšne simptome treba jemati resno in pri njih ustrezno ukrepati.

Zakaj pride do slabokrvnosti?

Simptomi pomanjkanja železa lahko privedejo do slabokrvnosti, zato je zelo pomembno, da jih opazimo in skušamo preprečiti. Do njih lahko pride iz različnih vzrokov, kot že rečeno, pa so pri ženskah pogostejši kot pri moških. Sicer pa imajo takšne težave lahko tako otroci kot mladostniki, pa tudi odrasli in starejši, zato lahko do njih pride v vseh življenjskih obdobjih.

Na težave s slabokrvnostjo pa lahko vplivajo tudi različni drugi vzroki, kot so na primer:

  • neustrezna prehrana,
  • velika fizična aktivnost,
  • prekomerno ukvarjanje s športom,
  • izpostavljenost stresnim situacijam,
  • nosečnost,
  • morebitni drugi vzroki.

Kaj jemati za boljšo kri?

Simptomi pomanjkanja železa so lahko zelo neprijetno, še posebej zaskrbljujoče pa je, če prerastejo v slabokrvnost. Zaradi tega je treba pri takšnih težavah ukrepati čim prej ter poskrbeti tako za ustrezno prehrano kot za izogibanje prekomerni obremenjenosti, pa naj si bo s fizično aktivnostjo, športom, delom ali stresom.

Prehrana mora biti uravnotežena in vsebovati tako dovolj hrane, ki je bogata s hemoglobinom, kot hrane, ki vsebuje vitamin C, saj je ta ključen za to, da telo dobi dovolj železa oziroma da to preide v kri. Poleg tega pa se je vsaj nekaj časa pametno izogibati tudi mleku in mlečnim izdelkom, saj ti delujejo ravno obratno kot vitamin C. Ob tem pa je za izboljšanje stanja navadno treba poseči tudi po prehranskih dodatkih, ki lahko pomagajo pri povečanju vrednosti hemoglobina v krvi.

Takšne dodatke lahko kupite v lekarni ali trgovinah z zdravo prehrano in drugimi izdelki za dobro počutje, pomembno pa je, da izberete izdelek, ki je resnično učinkovit, in da ga jemljete v skladu z navodili. Če težave ne izzvenijo ali postanejo celo bolj izrazite, pa je nujen obisk zdravnika, saj je slabokrvnost treba jemati resno – vpliva namreč lahko na vsa področja življenja in tudi na naše zdravje. Zaradi tega je v primeru suma na to, da vam manjka železa, najbolje čim prej začeti tega jemati v obliki prehranskega dodatka ter tako poskrbeti za boljšo kri.