Kolagen v hrani je pomemben z več razlogov, predvsem pa zato, ker ga s prehrano lahko vnesemo v svoje telo ter tako poskrbimo za dovolj veliko zaloge te beljakovine v našem telesu. A katera živila je treba uživati v ta namen? Ga najdemo le v prehrani živalskega izvora ter predvsem nekaterih delih mesa ali pa je prisoten tudi v rastlinski prehrani? Lahko samo s prehrano sploh dobimo dovolj te pomembne beljakovine, ki vpliva tudi na videz naše kože, las in nohtov?

Prehrana je pomemben vir beljakovin

Vsekakor je pomembno, da uživamo čim več beljakovin. Kolagen v hrani se nahaja predvsem v živilih živalskega izvora. Če je torej vaša prehrana vegetarijanska ali veganska, ga boste zgolj s prehrano težko vnesli v svoje telo. V takšnih primerih je pametno poseči po kakovostnem prehranskem dodatku, ki poskrbi za dovolj velik vnos te pomembne beljakovine v telo. To je še posebej važno v kasnejših obdobjih življenja, ko začnejo mladostne zaloge kopneti oziroma jih je vedno manj.

Tudi nasploh pa je treba poskrbeti za to, da ima telo na voljo dovolj beljakovin. Običajno jih namreč večina ljudi ne uživa dovolj, saj je njihova prehrana sestavljena predvsem iz velike količine ogljikovih hidratov. To lahko vodi v slabo počutje in različne težave z zdravjem, saj telo na tak način ne dobi dovolj vseh hranilnih snovi, ki jih potrebuje za svoje delovanje. Zato je treba beljakovine načrtno uvrščati na svoj jedilnik, saj predstavljajo zelo pomemben del prehrane.

Boljša absorpcija kolagena v telo

Čeprav najdemo kolagen v hrani, pa to še ne pomeni, da ga samo s prehrano v vseh obdobjih življenja lahko dobimo dovolj. V otroštvu in mladosti načeloma s tem ni nobenih težav in zdrava ter raznovrstna prehrana povsem zadostuje za to, da ima telo na razpolago dovolj velike količine te pomembne beljakovine. Že kmalu po 25. letu starosti pa se v telesu začnejo dogajati spremembe, saj:

  • se kolagen ne more več tako aktivno tvoriti,
  • telo začne porabljati predvsem zaloge,
  • s staranjem njegova količina v telesu upada.

Zaradi tega ga samo s prehrano težko dobimo dovolj, ampak je pametno poseči po prehranskem dodatku. Ta ima tudi veliko boljšo absorpcijo v telo, hkrati pa kakovostni prehranski dodatki s svojo premišljeno sestavo poskrbijo tudi za to, da spodbudijo tvorjenje novega kolagena v telesu.