Pri VPS gostovanju uporabljate strežnik z lastno kopijo operacijskega sistema in določeno količino razpoložljivih sredstev na enem strežniku. Vaš zakupljen del deluje kot popolni individualni in ločeni del od ostalih uporabnikov. Omogoča vam obilo svobode, fleksibilnosti in možnosti za nadgradnje, brez oziranja na druge uporabnike. Zakupite določeno količino pomnilnika, prostorja, moči procesorja in podobno. Z viri sami razpolagate, saj delujete neodvisno od drugih uporabnikov.

Pozitivni razlogi za uporabo

VPS najem strežnika je vmesna stopnja med deljenim gostovanjem in zakupom celotnega strežnika. Je cenovno ugoden, ravno tako kot deljeno gostovanje in vam obenem nudi veliko več svobode, kot le-ta. Začetni paketi se gibljejo že okoli 9 do 10 EUR na mesec, kar pomeni, da ste lahko samostojni in fleksibilni že za nekaj evrov več, kot pri deljenem gostovanju. Strežnik je visoko zmogljiv in ga lahko uporabljate enako, kot oddaljen računalnik.

Dodatna prednost VPS gostovanja je v sami varnosti, saj četudi nekdo vdre v vašo stran, ne more poškodovati fizičnega strežnika. Vi preprosto na novo zaženete ali namestite zadnjo shranjeno varnostno kopijo in tako izgubite izjemno malo oziroma nič podatkov.

Različni nameni

Najem strežnika za VPS gostovanje vam omogoča različne namene uporabe. Lahko ga uporabljate zgolj kot platformo za vašo spletno stran, lahko pa na njem gostite lastni server. Na slednjem nameščate in delite različne datoteke in podatke. Uporabite ga lahko tudi za testiranje različnih nastavitev, operacijskih sistemov, aplikacij, podatkovnih baz in podobno. Na njem lahko gostite in delite različne torrente, ki bodo uporabnikom na voljo ves čas in vse dni v letu.

Veliko pa se jih odloči za najem strežnika, ker želi imeti dovolj prostora za varnostno kopiranje lastnih datotek. Splošno dostopne spletne strani za shranjevanje in deljenje datotek so ponavadi počasne, neodzivne in imajo malo razpoložljivega prostora. VPS strežnik ima veliko prostora in lastne vire, kar pomeni, da omogoča enostavno in hitro shranjevanje velike količine podatkov.