Glavni namen stola je udobno sedenje, še vedno pa se stoli razlikujejo po namembnosti. Glavna naloga barskega stola je ta, da zavzame malo prostora, ko pa lahko hitro posedete goste v stanovanju ali pa gostilni. Barski stoli so se sprva pojavili za barskimi pulti, na kar namiguje že ime, sčasoma pa so se razširili tudi po naših domovih. Oglejte si kako izgleda dober barski stol.

Sedenje na barskem stolu je svojevrstna izkušnja saj se na teh stolih sedi precej drugače kot na drugih stolih. Pozicija sedenja je nekoliko višja kot pri ostalih stolih. Ti stoli imajo tudi naslon za noge, saj bi bilo sedenje drugače precej neudobno. V stanovanjih se ti stoli najbolje podajo ob kuhinjske pulte, zasledite pa jih lahko tudi ob točilnih pultih vsakega bara.

Pisarniški stoli pa so čisto druga zadeva, glavni namen tega stola je zagotavljanje udobnega položaja sedenja ob daljših nalogah. Pisarniški stoli so namenjeni za delo ob računalniku ali kateri drugi stvari, ob kateri sedimo dalj časa naenkrat.

Razlikujemo običajne pisarniške stole in pa ergonomske pisarniške stole. Ergonomski pisarniški stoli zagotavljajo naši hrbtenici popolno oporo, ki je ob daljšem sedenju zelo pomembna. Nekaj časa že lahko vzdržujemo pravilno pozicijo ob sedenju, sčasoma pa naša koncentracija pade in s tem tudi naša postura sedenja. Ob nepravilnem sedenju se lahko pojavijo različne poškodbe, ki otežujejo naše delo. Glavna naloga ergonomskega pisarniškega stola je ta, da nas prisili k pravilnem sedenju.

Kvaliteten pisarniški stol ima veliko nastavljivih funkcij od nastavitev sedalnega dela, hrbtne opore, nastavljiv mora biti po širini in še marsikaj. Cene pisarniških stolov so običajno nekaj sto evrov, presegajo pa lahko tudi tisoč in več tisoč evrov. Kar se tiče materialov stola je čisto vaša izbira, nekaterim so všeč tkanine, drugim pa usnje.

Ko kupujete pisarniški stol, vam priporočam, da se osebno zglasite v katerem izmed salonov in stol dejansko preizkusite. Ena stvar je, če stol izgleda kvaliteten in lep, čisto druga stvar pa je, kako se na takem stolu dejansko sedi.

Barski stoli so bolj kot ne estetski dodatki k stanovanju, še vedno pa je dobro če se na njih kvalitetno sedi, medtem ko je glavna naloga pisarniškega stola udobno sedenje. Na kvalitetnem pisarniškem stolu boste skoncentrirani na vaše delo, pa tudi hrbtenica vam bo hvaležna.