Avto lahko pred točo zaščitimo na različne načine – npr. tako da ga parkiramo v garažo ali pod nadstrešek, ga zaščitimo s posebno prevleko proti toči ali na kakšen drug način. Kljub temu pa se včasih zgodi, da nas toča dobi nepripravljene ter tako poškoduje naše vozilo. Kako močno bo avto poškodovan, je sicer odvisno od tega, kako debela je bila toča, kako močno je padala in različnih drugih dejavnikov, vsekakor pa vse takšne poškodbe lahko učinkovito in hitro odpravi popravilo udrtin na avtu.

Kako odpraviti posledice toče na avtu?

Popravilo udrtin na avtu je potrebno, kadar avto poškoduje toča. Ta pusti svoje sledi na strehi in pokrovu motorja, pa tudi na drugih delih vozila. Prvi korak je ocena škode, pri čemer lahko izkušen kleparski mojster poda tudi oceno tega, na kakšen način se bo dalo poškodbe odpraviti, koliko časa bo trajalo popravilo in koliko bo stalo. Ob tem lahko opravi tudi uradno cenitev škode, ki jo potrebujete za zavarovalnico in za nadaljnjo uveljavljanje škode pri njej.

Navadno klepar pri odpravi takšne vrste poškodb uporablja tako imenovano hladno popravilo udrtin na avtu, ki je vedno bolj razširjeno in zaradi svoje uspešnosti vedno bolj izpodriva druge metode. Ko bo delo končano, namreč na vašem avtu o poškodbah zaradi toče ne bo več prav nobenih sledi, pa tudi lak avtomobila bo pri te ostal nedotaknjen, torej ne boste potrebovali niti ličarja. Delo bo tudi veliko hitreje opravljeno kot s klasično metodo, kar je še dodaten razlog, zakaj se vam splača poiskati mojstra, ki uporablja takšno tehniko.

Ne pozabite na cenitev in prijavo škode zavarovalnici

Če imate avto zavarovan, namreč lahko škodo povrne zavarovalnica, zato je zelo pomembno, da pri popravilu sledite predpisanemu postopku. Zato je pametno, še preden avto odpeljete h kleparju, preveriti, ali vam zavarovanje povrne takšno vrsto škode ter izbrati kleparja, ki lahko opravi cenitev škode ter ki sodeluje tudi z vašo zavarovalnico. Tako bo namreč prijava škode potekala veliko hitreje, kar pomeni, da boste hitreje prejeli tudi njeno povračilo.