Kdo je kinezolog in kaj počne?

Širši javnosti malo manj znana kineziologija izvira iz načel kitajske filozofije in tudi kiropraktike. Ponuja različne metode, zlasti za boj proti stresu. Kaj počne kineziolog? Kdaj se posvetovati? Koliko stane?

Lahko rečemo, da je kineziologija psiho-telesna tehnika, ki se opira na tonus mišic, da prepozna stres, blokade in neevakuirane čustvene obremenitve. Ta disciplina omogoča, da telo z natančnimi mišičnimi testi, vodijo vadečega, da prepozna vir nelagodja ali napetosti (fizične, duševne, čustvene, biokemične, celo posturalne), da sprosti čustveni naboj, povezan s stresnim elementom, nato ponovno vzpostavi ravnovesje. Ta ne zdravi v medicinskem smislu: torej ni ne medicina in ne terapija. Uporabniku omogoča, da bolje spremlja in nadzoruje stres. 

Kaj počne kineziolog?

Na prvi seji kineziolog postavi in ​​razjasni okvir svojih intervencij: pomaga osebi opredeliti cilj, ugotoviti merila za uspeh in kaj ga ovira. Na koncu opravi mišični test . Od osebe se zahteva zavzetost, pri tem pomaga kineziolog, ki mu glasno postavlja vprašanja, poudaril bo odziv na mišični test, tako da se oseba dobro zaveda, da gre za dialog s samim seboj. Po drugi strani pa kineziolog ne postavlja diagnoze in ne zdravi. Nikoli ne zavzame mesta zdravniške avtoritete. Sprejema uporabnike in jih nikoli ne spodbuja, naj prenehajo z morebitnim medicinskim zdravljenjem. 

Kdaj se posvetovati?

Kineziologija je za tiste, ki doživljajo stres in čutijo neravnovesje. Lahko jo izvajamo kot preventivni ukrep. Tako je kinezolog oseba, ki nam lahko pri tem pomaga. 

Prednosti kineziologije

Načeloma lahko kineziologija deluje skozi tri principe, ki sestavljajo človeka: strukturno domeno (mišice, kosti, organi,itd.), biokemično (presnova, prehrana, odnos do okolja, ipd.) in psihično (čustva, stres, prepričanja, ipd.). Ideja je spodbujati gibanje med temi področji in s tem spodbuditi homeostazo vsakega od njih.«  Razlogi za posvetovanje so različni: žalovanje , ločitev , stres, pomanjkanje samozavesti, motnje spanja, depresija, načrti za dojenčke, opravljen izpit, pridobivanje telesne teže, izgorelost, javno govorjenje, fobije, šolsko ali strokovno učenje, itd.

Tehnike

Med sejo se predlagajo različne rešitve, odvisno tudi od vsakega posameznika posebej. Lahko so to akupresurne točke, stimulacija refleksnih točk, gibanje oči, čustveno sproščanje ipd. Koristi se nato ocenijo z mišičnimi testi in nato zasidrajo. Ti 4je koraki so nujni za ustvarjanje ravnotežja. 

Cena in povračilo

Cena seanse je odvisna od vsakega kinezologa. Kinezolog je tisti, ki postavi ceno za svojo storitev. Pomembno pa je vedeti, da osebna zavarovanja ne krijejo stroškov kinezologije in smo tako samoplačnik. V kolikor vas zanima in bi se odločili za tovrstno metodo, je vsekakor dobro, da preverite ponudbo. Dobro je, če to »nalogo« zaupamo kinezologu, ki je vreden zaupanja, izkušen in pri katerem lahko pričakujemo pozitivne učinke. 

Vsekakor so pred nami možnosti, ki jih lahko izkoristimo v svoj prid, s pomočjo katerih uravnovesimo različna stanja in čustva. Večinoma je samo od nas odvisno, kaj in kdaj bo nekaj na nas dobro delovalo, zato je dobro, da se pred tovrstnimi »izzivi« posvetujemo s strokovnjakom, ki izvaja katerokoli metodo, za katero se želimo odločiti. Bodisi je to kinezolog ali katerikoli drug strokovnjak na svojem področju.