Vlaknine so pomembne za uravnavanje naše prebave in Psyllium oziroma indijski trpotec jih vsebuje zelo veliko – kar okrog 70 %. Vlaknine se pri tej rastlini nahajajo v luščinah semena ter spodbujajo prebavo, zato se uporabljajo tudi pri hujšanju. Vlaknine so namreč težje prebavljive, zato vzpodbudno delujejo na živčne končiče, to pa pospeši prebavo. Poleg tega ta rastlina oziroma vlaknine v njej mehčajo blato, kar ima prav tako spodbuden učinek na prebavo.

Zaradi zgoraj navedenih lastnosti se rastlina uporablja za uravnavanje prebave in težav, povezanih z njo, kot že omenjeno, pa lahko to spodbuja tudi hujšanje oziroma izgubo odvečne teže. Dovolj so že minimalne količine, saj se priporoča le ena do dve žlički pripravka iz luščin trpotca na dan. Pomembno je, da se jih jemlje skupaj s tekočino, pa naj si bo to voda, sok, čaj ali kaj drugega.

Tekočine mora biti vsaj četrt litra, še bolje pa je, da jo je več oziroma da se takrat, ko jemljete pripravek iz te rastline, dnevno zaužije več tekočine kot običajno. Najbolje je, da je to voda, lahko pa tudi nesladkan čaj ali mineralna voda oziroma radenska. S tem bomo še dodatno pospešili prebavo, razstrupljanje prebavil in tudi hujšanje.
V stiku s tekočino namreč indijski trpotec nabrekne, zato se tekočina zgosti oziroma spremeni strukturo ter je videti kot nekakšen gel. Do takšnega dogajanja pride v črevesju, kar omogoči njegovo čiščenje. Zaradi očiščevalnega učinka je trpotec primeren za lajšanje prebavnih težav, hkrati pa telesu pomaga odstraniti tudi različne škodljive snovi, ki se nabirajo v njem.

Kot pove že njegovo ime, indijski trpotec sicer izvira iz Indije, kjer ga tudi največ pridelujejo, poleg tega pa ga gojijo tudi v Iranu. Poleg uporabe v zdravstvene namene se uporablja tudi kot zanimiv dodatek jedem, saj lahko iz njega naredimo želatini podobno snov oziroma lahko pomaga kot vezivo v različnih jedeh, recimo tistih, ki ne vsebujejo glutena ali jajc.