Pri izboru toplotne črpalke za sanitarno vodo je odvisno od vsakega posameznika kaj hoče. Izmed vseh možnosti, se bodo odločili za funkcijo črpalke, ki jim je najbolj pomembna. Pomembne so lahko karakteristike, kot so sposobnost priprave tople sanitarne vode, temperatura ali hitrost ponovnega ogretja po porabi, doseganje dovolj visoke temperature pri ogrevanju ali pa zagotavljanje stabilne moči pri pogojih delovanja. Zelo pomembna je tudi primerjava učinkovitosti pri toplotnih črpalkah za sanitarno vodo.

Podatki o grelnem številu lahko prikazujejo na videz lepe vrednosti, vendar pa je možno, da ne vključujejo vseh dejavnikov in porabnikov kot so obtočne črpalke, ventilator in  odtajanje. Zaradi tega imajo lahko toplotne črpalke za sanitarno vodo različne podatke o učinkovitosti, kar lahko zavede stranke. Zato je tukaj tudi zelo pomembno, da izberemo zanesljivega partnerja, saj slab partner lahko prinese veliko slabe volje in velike stroške ogrevanja. Zato je dobro da se izbere partnerja, ki ne posluje samo v Sloveniji in ima blagovno znamko brez ozadja. To po vsej verjetnosti ni dobra izbira na dolgi rok. Velik pomen imajo tudi uporabniške izkušnje, saj si tako lahko investitor ustvari realno sliko o predlagani rešitvi, če vidi neke dosedanje izmerjene rezultate v realnem okolju.

Vsak posameznik lahko tudi sam pride do realnih podatkov. Kupec mora vedeti kdo je izmeril podatke, kje jih je izmeril in pod kakšnimi pogoji so bili izmerjeni. Ker ko pride do tega, da je veliko ponudnikov, vsak hoče predstaviti svojo rešitev v najboljši luči in je najbolje, da se investitor sam prepriča kdo je najbolj ugoden za njega in njegove pogoje. Toplotne črpalke za sanitarno vodo evropskega porekla so v večini preizkušene, kompaktne izvedbe in napolnjene, zato je kar zagotovljeno, da uporabnik dobi sistem z ustreznimi karakteristikami. Dandanes nekateri potrošniki niso zmožni prepoznati razlik med proizvajalci in različnimi modeli toplotnih črpalk pri veliki vrsti proizvajalcev, zato je dobro določiti merila za vrednotenje in primerjavo.