Ste že kdaj pomislili na to, kaj se zgodi z vso odpadno meteorno vodo v okoljih, kjer so že malce večja neasfaltirana območja prava redkost? Vsa ta voda mora seveda nekam iti, a ker se ne more preprosto absorbirati v zemljo in nadaljevati svoje poti, je potreben vmesni korak. Ta »vmesni korak« predstavljajo kanalete (https://www.hauraton.si/si/), ki so klasični pripomoček za odvodnjavanje deževnice oziroma najrazličnejših meteornih voda.

Za odvodnjavanje je treba poskrbeti tako na javnih kot na zasebnih površinah

Uporaba kanalet je nujna v številnih situacijah, ne glede na namembnost, velikost in druge lastnosti površin, ki so lahko javne ali zasebne. Za ponikalni sistem moramo na primer poskrbeti v strnjenih stanovanjskih naseljih, v okolici industrijskih objektov, pri nepokritih oziroma zunanjih športnih objektih, na zasebnih dvoriščih in tako dalje.

Še posebej zahteven projekt je nedvomno urejanje učinkovitega ponikalnega sistema na območju cestišč, kjer bi dolgotrajnejše zadrževanje večjih količin meteornih voda hitro privedlo do težav ob prvem večjem deževju. Skrbno in premišljeno načrtovanje je torej na cestiščih in pravzaprav vseh površinah izjemno pomembno, saj je treba poskrbeti za to, da meteorna voda varno odteče, ne da bi povzročila kakršno koli škodo.

Kanalete in rešetke so lahko izdelane iz različnih materialov

Odvodnjavanje naj bo vedno načrtovano z upoštevanjem specifik določene površine. Le tako bo namreč mogoče vzpostaviti sistem, ki bo učinkovit tudi na dolgi rok. Ena izmed najpomembnejših odločitev pri izvedbi projekta je nedvomno izbira materiala, iz katerega bodo izdelane kanalete. V zahtevnejših pogojih, ko morajo biti kanalete kos zelo velikim obremenitvam, je najbolj priporočljiva in trajna rešitev  zagotovo beton.

Med možne materiale npr. sodi še recikliran kompozit. Kar precej možnosti pa imate tudi glede lastnosti pokrivnih rešetk. Pogosto so sicer rešetke izdelane iz nerjavečega ali iz galvaniziranega jekla. Pri izbiri materiala za pokrivne rešetke je treba paziti predvsem na dvoje. Prepričati se morate, da je zagotovljena ustrezna zaščita pred korozijo.

Obenem pa morate izbrati rešetke, katerih maksimalna dovoljena obremenitev je primerna za načrtovani namen uporabe. Če bo šlo za povozne površine, po katerih se bodo redno prevažali avtomobili in druga vozila, je seveda nujno, da je nosilnost rešetk še posebej visoka.