Contrakel krema za brazgotine je namenjena preprečevanju nastajajočih brazgotin ter celjenju že nastalih. Uporablja se jo tako, da se jo vmasira v brazgotino, s tem pospešujemo delovanje sestavin, ki delujejo proti brazgotinam. Z masažo zmehčamo brazgotine, ki so trde na otip in vlečejo ter cukajo. Priporočljivo je masirati brazgotino 3x na dan po 10 minut. Ni pa masaža vse, krema Contrakel vsebuje sestavine vitamin A, Urea in Alantoin, ki pospešujejo obnavljanje kože, kožo vlažijo in mehčajo. Ampak lepo po vrsti, začnimo najprej s tem kaj je brazgotina in kako nastane.

Po poškodbi najprej nastopi rana, ki jo dokaj hitro zapre strjena kri, ki jo poznamo pod imenom hrasta. Vse kožne rane se celijo s procesom brazgotinjenja. Poteka tako, da se kolagenska vlakna prepletejo v mrežo, tako zaprejo rano in držijo kožo skupaj. Brazgotina je potemtakem povsem naravni rezultat celjenja. Kako huda bo brazgotina pa je zelo odvisno od različnih dejavnikov, predvsem od starosti posameznika, njegove prehrane, mesta poškodbe in oskrbe. Kar se tiče prehrane je potrebno uživati hrano bogati z beljakovinami, vitaminom C ter vitaminom E. Poterbno se je izogibati soncu, ter na mestu brazgotine uporabljati visoko UV zaščito. Kajenje ter uživanje alkohola poslabšata stanje, zato jih je potrebno opustiti.

Poznamo več vrst brazgotin, najbolj trdovratne so tako imenovane keloidne brazgotine, ki se raztezajo preko področja rane, to pa zato, ker telo ni ustavilo proizvodne kolagena po končanem celjenju. Hipertrofične brazgotine so podobne keloidnim vendar se za razliko od keloidnih širijo v debelino in ne v širino. Problematično pri tej vrsti brazgotin je, da pogosto dražijo in srbijo. Opekline povzročajo kontrakture, ki nastanejo s krčenjem kolagenskih vlaken, prizadenejo pa lahko tudi sklepe, ter mišice in živce.

Kar se tiče mazil ter krem za nego brazgotin, je priporočljivo, da so čimbolj mastne, kar omogoča lažje masiranje brazgotine. Prav tako maščobe v kremi mehčajo kožo in s tem tudi brazgotino. Krema Contrakel vsebuje najboljšo sestavino za obnovo kože in sicer vitamin A, prav tako vsebuje Ureo, ki omogoča odlično vlaženje kože ter Alantion, ki kožo vlaži ter pomirja. Krema je primerna tudi za otroke in najbolj občutljive kože.